Med albummet definerede Beatles en ny vej for pop- og rockmusikken.
01.06.2017
Nyhed

Rund fødselsdag: "Syret" Beatles-album flyttede grænser

Det er 50 år siden, at The Beatles udgav deres ikoniske plade ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Det blev en milepæl i pop- og rockmusikkens historie og kom til at sætte tonen i årene fremefter, lyder det fra magister med speciale i gruppen.

Af Louise Egholm Burcharth

Den 1. juni 1967 sendte de fire beatler deres ottende plade på gaden. 

Og den blev med sin eksperimenterende lyd skelsættende, mener Ejvind Dengsøe, der er cand.mag i musik og engelsk og forfatter til en bog om gruppen og deres betydning for musikhistorien.

Pladen blev en milepæl på grund af sin nytænkende lyd, der opstod, da The Beatles ikke ”orkede flere turneer” og derfor kunne bruge mere tid i studiet, forklarer Ejvind Dengsøe til Magisterbladet.dk:

”Med studieindspilningerne kunne de eksperimentere og gøre en hel masse, som man ikke kan live. Dermed indspillede de trommer og bas, mens båndet kørte lidt for hurtigt, så det fik en underlig lyd. Og man satte tændstikker ind i spolebåndet, klippede det i stykker og tilsatte en masse blæsere og strygere, som man ikke kunne live dengang. Så man udvidede virkelig paletten for rockmusikken.” 

Magisteren forklarer, at ikke kun lyden var tænkt ud af boksen. Også coveret betegner Ejvind Dengsøe som ”virkelig syret”, der ”rummer en masse hemmelige beskeder”, og det var også første gang nogensinde, at man ved købet fik sangteksterne med sammen med pladen.

Chokbølger gennem rock- og popmusikken
Ifølge Ejvind Dengsøe sendte pladen ”chokbølger” gennem musikmiljøet for rock- og popmusikken, hvorefter alle også ville lave syrede lyde og bruge strygerkvartet. Dermed kom det ifølge magisteren til at virke som om, at Beatles kom først, selvom meget af det var en udbredt trend i musikmiljøet i forvejen. 

Men fordi The Beatles havde så bredt et publikum, fik det kæmpe gennemslagskraft, fortæller han:

”Pladen var perfekt timet op til sommeren 1967, der var ”the summer of love” med ”make love not war” og alt det der, hvor hippie-bevægelsen startede, som Beatles udadtil lod til at åbne. Men som John Lennon også tidligere har sagt, så var de egentlig bare en del af et skib i London, der allerede sejlede.”

I anledningen af 50-året for albummet er et jubilæumsalbum sendt på gaden. Det ligger til at tage førstepladsen på albumlisten i Storbritannien, skriver billboard.com ifølge TV2.