15.06.2017
Nyhed

Ekspert undrer sig over Pinds udlægning af studiers sværhedsgrad

Uddannelsesministeren kalder det et ”problem”, at 67 pct. i en ny undersøgelse siger, at det ikke er svært at leve op til det faglige niveau på deres studie. Men ville det ikke også være et problem, hvis en tilsvarende andel havde svært ved at leve op til det faglige niveau, spørger uddannelsesforsker.

Af Thomas Bøttcher

Det er både et ”problem” og ”overaskende”, at 67 pct. i en ny undersøgelse fortæller, at det ikke er svært for dem at leve op til det faglige niveau på deres studie. Det siger uddannelsesminister Søren Pind (V) i dag til Berlingske.

”Det skal være udfordrende at være studerende, og noget tyder på, at der er behov for at løfte det faglige niveau”, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.

Men det er en noget overilet konklusion, mener Palle Rasmussen, professor og uddannelsesforsker på Aalborg Universitet.

”Grundlæggende kan jeg ikke se, at der skulle være et problem. Jeg er enig i, at de studerende skal anstrenge sig, men studierne er jo nødvendigvis indrettet sådan, at det er muligt at leve op til det faglige niveau, så man kan gennemføre uddannelsen”, siger han.

”Man kan jo omvendt spørge, om det ikke ville være et problem, hvis 67 pct. sagde, at de havde svært ved at leve op til det faglige niveau”.

Og netop spørgsmålets formulering gør det svært at konkludere noget skråsikkert, mener Palle Rasmussen.

”Man kan lægge mange forskellige tolkninger i svarene. Når folk siger, at det ikke er svært for dem at leve op til det faglige niveau, er det jo resultatet af en proces, hvor de er blevet udfordret og så har klaret det”.

Selvom undersøgelsen er en del af Danmarks biddrag til en international undersøgelse, Eurostudent VI, findes der endnu ikke tilgængelige tal for studerende i andre lande, oplyser Eurostat.