Vi sidder for meget ned. Og det kan være helbredsskadeligt, når det er mere end otte til 11 timer om dagen, viser studier
24.01.2017
Nyhed

Vi sidder ned 3/4 del af tiden

776.000 danskere sidder ned det meste af deres arbejdsdag. Det kan være helbredsskadeligt, advarer Forskningscentret for Arbejdsmiljø, der vil have de høje tal ned.

Af Pernille Siegumfeldt

IT-folk, kontoransatte samt medarbejdere på universiteter og inden for forskning er blandt de beskæftigede på arbejdsmarkedet, der tilbringer alt for mange stillesiddende timer på arbejde.   

Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at næsten 40 procent af den samlede arbejdsstyrke – det svarer til 776.000 beskæftigede – sidder ned i mindst ¾ af deres arbejdstid.

Og på grund af den teknologiske udvikling og fordi vi også sidder meget stille i vores fritid, ser det ikke ud til, at vi bliver mere aktive i den nærmeste fremtid.

Tallene er så høje, at det kan bringe helbredet i fare. Sådan lyder det advarende fra professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter til magasinet Arbejdsmiljø.

”Først og fremmest giver inaktiviteten hjertekarsygdomme, men også overvægt, diabetes og metaboliske syndromer, som er forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer”, siger Andreas Holtermann.

Gå og stå, også på jobbet
En del studier peger på, at 10-11 timers stillesiddende tid om dagen udgør en sundhedsrisiko.  

”Men det afhænger også af forhold som kropsvægt, alder og om man dyrker motion”, tilføjer professoren.

Magasinet Arbejdsmiljø har fået Andreas Holtermann og professor Janne Tolstrup fra Institut for Folkesundhed til at give en række anbefalinger til, hvad man selv kan gøre for at sidde mindre stille på jobbet.

* Det skal fx være nemmere at stå op, også ved skrivebordet.
* Arbejdspladserne skal være indrettet, så det indbyder til, at man fx holder møder stående.
* Man skal have ledelsen med på at lave varige ændringer i indretningen
* Det kan også være en god idé at udnævne ambassadører, der har fokus på at få mere motion ind på arbejdspladserne. De skal have øje for, at aktiviteterne skal være for alle.
* Endelig er de en god idé at holde møder og gå tur samt at cykle eller gå til jobbet, hvis det er muligt.