Donald Trump har fået de amerikanske forskere på barrikaderne med sit angreb på miljø- og klimaforskningen.
27.01.2017
Nyhed

USA: Klimaforskere får mundkurv på

Data og studier fra det amerikanske miljøagentur EPA skal frem over godkendes politisk, før det kan udgives, siger Trump-administrationen. Forskerne svarer igen – på twitter.

Af Pernille Siegumfeldt

Standardmålinger af bl.a. drikkevand og luftforurening samt større studier i klimaforandringer fra det amerikanske miljøagentur EPA skal frem over blåstemples politisk, før de kan blive offentliggjort i USA.

Den melding kommer fra den nye Trump-administration, som samtidig har truet EPA - The Environmental Protection Agency – med, at agenturets hjemmeside om klimaforandringer skal fjernes, og at forskningsmidler til klimastudier vil blive fastfrosset. 

”Vi vil gennemgå og tage stilling til hjemmesider, facebooksider og alt andet, som bliver offentliggjort af EPA”, sagde Doug Ericksen, Præsident Trumps kommunikationsdirektør, tidligere på ugen. Han understregede samtidig, at ingen beslutninger om, hvorvidt noget skulle fjernes, var truffet endnu.

Forskere protesterer på Twitter og Facebook
Udmeldingerne fra Washington har fået både amerikanske og internationale miljøforkæmpere op af stolene. 
Såvel forskere som befolkning er blevet opfordret til at gå i demonstration for videnskaben via hjemmesiden www.scientistsmarchonwashington.com og den opfordring er via facebook også nået til flere andre amerikanske byer, dog uden en fastlagt dato.

Samtidig tyr flere til samme kommunikationsmiddel som præsident Trump selv er flittig bruger af. På Twitter - under hashtagget #resist – åbnes der for en lang række alternative konti for amerikanske videnskabelige instanser, hvor de deler ny viden fra især klima- og miljøområdet.

Ifølge videnskab.dk omtaler fx @ActualEPAFacts sig som den officielle modstandsbevægelse fra EPA. Den har lige nu 144.000 følgere. Også @Alt_NASA og @AltNatParkSer opfordrer sine henholdsvis 96.300 og 1,25 millioner følgere på det sociale medie til, at man ”holder fast i fakta”.

I sin valgkamp lagde Donald Trump utvetydig afstand til forskning, der peger på, at klimaforandringer er menneskeskabte. ”Global opvarmning er et totalt fupnummer, som jeg ikke rigtigt tror på. Jeg tror på vejret”, tweetede han bl.a. 

Han har desuden allerede nu lagt op til både at styrke kulminedriften og annullere klimaaftalen fra Paris:

På twitter kan man følge forskerne under følgende hashtags:  #resist, #ScienceMarch, #resistance og #Scientificfacts