13.01.2017
Nyhed

Lotto-chancen er større end chancen for at få en dømt for sexchikane

Oppositionen havde torsdag kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd i Folketingets Ligestillingsudvalg for at høre, hvad regeringen gør for at bekæmpe sexchikane på danske arbejdspladser.

Af Martin Ejlertsen
27 sager på syv år. Det er antallet af sexchikanesager, der har været behandlet i retssystemet. Det er ifølge Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff så få sager i forhold til omfanget af sexchikane, at proportionerne på ingen måde hænger sammen.

”Når man kender omfanget af sexchikane på danske arbejdspladser, så er der større chance for at vinde en større lottogevinst end at få dømt en krænker for sexchikane. Det går simpelthen ikke”.

Sådan udtalte Rasmus Horn Langhoff torsdag på et samråd i Folketingets Ligestillingsudvalg. Her skulle beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) svare på, hvad regeringen gør for at bekæmpe sexchikane på danske arbejdspladser.

S-ordfører: Omfanget af sexchikane er "massivt"
Flere undersøgelser viser omfanget af sexchikane både på og uden for det danske arbejdsmarked. Og omfanget er, hvad Rasmus Horn Langhoff betegner som "massivt".

En 3F-undersøgelse fra juli måned 2015 viste således, at 83 procent af alle kvinder årligt oplever seksuel chikane. På arbejdsmarkedet er det 27 procent af alle kvinder, som har oplevet sexchikane. Ifølge 3F’s seneste undersøgelse fra november 2016 har 57 procent af kvinder i alderen 18-35 år med mellemlange og lange uddannelser oplevet sexchikane.

AE Rådet offentliggjorde i maj 2016 i en arbejdsmiljø-analyse på baggrund af tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA's) spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljøet i Danmark. Den viste, at i gennemsnit har fem procent af de kvindelige lønmodtagere været udsat for sexchikane inden for det seneste år. Det samme gælder for én procent af mændene.

Indsatsen skal sende et signal om, at dette på ingen måde er acceptabelt

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen påpegede samrådet, at sexchikane på danske arbejdspladser er et problem, som skal tages meget seriøst.

”Det kan sagtens være, at vi skal kigge yderligere på, hvor mange sager der behandles, og om der er den hurtige behandling, der skal sende et signal om, at dette er på ingen måder acceptabelt”, sagde Troels Lund Poulsen.

Beskæftigelsesministeren forklarede, at der i dag findes eksisterende værktøjer på området som bl.a. Arbejdstilsynets callcenter, hvor virksomheder kan vende problemer og spørgsmål sagkyndige fagmedarbejdere i arbejdsmiljø. Arbejdsmiljørådet har udarbejdet en række pjecer om, hvordan man kan forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen. Og NFA er i gang med et projekt, der skal udmunde i udvikle metoder, der kan hjælpe danske arbejdspladser til at udvikle effektive strategier til at forbygge og håndtere problemer med seksuel sexchikane.

Ministeren er klar til at kigge på nye tiltag på området
Troels Lund Poulsen fastslog dog, at han er klar til at kigge på, om der kan iværksættes yderligere nye tiltag på området, så indsatsen kan forbedres.

"Jeg har en oprigtig interesse i, at vi både skal blive klogere området her, men måske også se på, hvad der kan tages af yderligere initiativer for at nedbringe de tal, selvom de nok aldrig kan blive nul", sagde Troels Lund Poulsen.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs ventes i løbet af foråret at fremlægge nye tal fra 2016 på udviklingen i analysen Arbejdsmiljø og helbred 2016.