09.01.2017
Nyhed

Barometer: Danmark i OECD-toppen

Danmark er det land i OECD, som investerer mest i forskning i den offentlige sektor. Derimod halter det i den private sektor, så Danmark havner samlet set på en 7. plads.

Af Martin Ejlertsen

Bedst i OECD. Det er Danmark, når det gælder offentlige investeringer i forskning og udvikling. Det viser nye tal fra Forskningsbarometer 2016, som er udarbejdet af Styrelsen for Forskning og Innovation, under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ifølge Forskningsministeriet så investerer Danmark så meget i offentlig forskning, at vi ligger nummer et blandt 34 OECD-lande målt på investeringer i forskning udført i den offentlige sektor som procent af BNP. I den private sektor halter Danmark dog en smule bagefter og er derfor placeret som nummer 11 målt på investeringer i forskning og udvikling udført i den private sektor. Samlet set havner Danmark derfor på en syvendeplads blandt samtlige OECD-lande.

Ifølge Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) understreger den nye rapport Danmarks førerposition indenfor forskning.

"I Danmark prioriterer vi forskning højt, for det er forskningen, der skal være med til at bringe os godt ind i fremtiden. Derfor er det også helt afgørende, at dansk forskning har høj kvalitet og kan bruges af andre forskere og af erhvervslivet", siger Søren Pind.

Stor gennemslagskraft
Ifølge rapporten ligger Danmark ligger nummer to i OECD målt på antallet af videnskabelige publikationer per indbygger. Kun Schweiz producerer flere videnskabelige produktioner per indbygger end Danmark.

Og Danmark ligger nummer tre i OECD målt på både citationer af videnskabelige publikationer og på andel af publikationer blandt de 10 procent mest citerede publikationer. Kun Island og Schweiz har en højere andel af publikationer disse mest citerede.

"Opgørelsen her viser, at dansk forskning har stor gennemslagskraft, og at forskningen er relevant for virksomhederne. Det skal vi glæde os over og være stolte af", siger forskningsministeren.