Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet, er den eneste kvindelige leder af et dansk universitet.
16.08.2017
Nyhed

Blot hver femte af verdens 200 bedste universiteter ledes af en kvinde

Blot 36 - eller 18 procent - af universiteterne på Times Higher Educations liste over de 200 bedste universiteter i verden har en kvindelig leder. I Danmark er det kun Roskilde Universitet, der ledes af en kvinde.

Af Tobias Dinnesen
Langt størstedelen af rektorerne på de største og bedste universiteter i verden er mænd.

En ny optælling fra Times Higher Education, som har gennemgået universiteterne på magasinets anerkendte liste over de 200 bedste universiteter i verden, viser nemlig, at blot 36 - eller 18 procent - af universiteterne på ranglisten ledes af en kvinde.

Og selv om det er en fremgang fra sidste år, hvor blot 33 - eller 17 procent - af universiteterne på listen havde en kvindelig leder, så er Phil Baty, som er redaktør for Times Higher Educations mange ranglister, ikke imponeret.

"Meget langsomt fremskridt. Blot 36 (18 procent) af verdens 200 bedste universiteter har en kvindelig leder", skriver han på Twitter.

Sverige stikker positivt ud
Kigger man på den danske universitetsverden, så ligner billedet meget det, som man ser internationalt. Både DTU, Aalborg, København, Aarhus og Syddansk Universitet har en mandlig chef, mens Hanne Leth Andersen som den eneste kvinde er rektor på Roskilde Universitet.

Men som det ofte er tilfældet, så viser Sverige til gengæld vejen mod ligestilling. Vores naboer mod nord har seks universiteter på listen over de 200 bedste universiteter i verden, og fire af dem ledes af en kvinde.

Og selv om både Storbritannien og USA i antal har flest kvindelige ledere på listen med henholdsvis, så er andelen af kvindelige ledere på de britiske og amerikanske topuniversiteter på listen kun marginalt bedre end gennemsnittet, da blot 19 procent af universiteterne har en kvindelig leder.