04.04.2017
Nyhed

Regeringen fremlægger reform af offentlig sektor

Regeringen fremlægger tirsdag en reform af den offentlige sektor kaldet Sammenhængsreform. Der skal ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) fremover større fokus på resultater og fagligheden.

Af Martin Ejlertsen
Innovationsminister Sophie Løhde (V) er i front for regeringen klar til at præsentere en køreplan til en reform af den offentlige sektor. Den såkaldte Sammenhængreform præsenteres tirsdag i Finansministeriet.

Reformen kører i fire spor:
  • Mere tid til kerneopgaven.
  • Bedre velfærd på tværs af sektorer.
  • En mere tidssvarende offentlig sektor.
  • Bedre ledelse.
"Vi skal give større frihed, men vi skal også have et bedre fokus på resultaterne. Og dermed give større plads til fagligheden. Vi er jo nødt til at se på den samlede styring af vores velfærdsområder. Vi skal måle på resultaterne fremfor på processerne", siger Sophie Løhde tirsdag til Politiken.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) udtaler i en pressemeddelelse, at den offentlige sektor trænger til at blive nytænkt og blive gjort mere tidssvarende.

"Digitaliseringen giver os nogle fantastiske muligheder i den sammenhæng. Ved at udnytte nye teknologier bedre til fx fysisk aflastning for de offentlige ansatte og automatisering af sagsgange og procesarbejde, kan vi ikke bare køre længere på literen, vi kan også bedre leve op til borgernes og virksomhedernes forventninger om en bedre og mere fleksibel service".

Samarbejde på frysepunktet
Regeringens nye reform lander på et tidspunkt, hvor samarbejdet mellem innovationsministeren og Moderniseringsstyrelsen som arbejdsgivere på den ene side og de offentlige ansatte på den anden er på frysepunktet.

Mandag holdt Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), forhandlingsudvalget for de offentlige ansatte, møde med 52 faglige organisationer på det statslige område. Her kom man frem til en række hovedpunkter.

Det lød blandt andet, at Moderniseringsstyrelsen skal ændre sin adfærd, og innovationsminister Sophie Løhde (V) skal anerkende, at hun er minister for ikke bare de statslige arbejdsgivere, men for alle statsansatte.

CFU har opsagt samarbejdet med den statslige arbejdsgiver på en række områder. Og på mødet blev det besluttet, at den linje skal fastholdes: De statsansatte vil fortsat ikke genoptage samarbejdet med de statslige arbejdsgivere.

Luget ud i regler
Sophie Løhde er ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale for at få luget ud i rigtig mange regler og unødige dokumentationskrav.

Men innovationsministeren synes dog samtidig ikke, at diskussionen og for og imod new public management er særlig interessant.

"Det er blevet de store overskrifters tid, hvor New Public Management er en samlet betegnelse for alt det, der ikke fungerer. Er det særlig nuanceret? Nej. Er det særlig interessant? Nej”, udtaler Sophie Løhde til Politiken.

Regeringen præsenterer en samlet reform af den offentlige sektor i begyndelsen af 2018.

Sophie Løhde skal desuden på en Danmarksturne, hvor hun besøger samtlige 98 kommuner og fem regioner for at få konkrete input fra "virkelighedens eksperter" ude i velfærdsinstitutionerne til arbejdet med at udvikle den offentlige sektor.