18.04.2017
Nyhed

Island vil indføre verdens strengeste ligelønslov

Inden for fem år skal islandske mænd og kvinder have det samme i løn. Det skal sikres gennem et lovforslag, der er under behandling i det islandske parlament, og som vil tvinge virksomheder til at dokumentere, at de har ligeløn.

Af Thomas Bøttcher

Takket være blandt andet øremærket barsel til mænd lå Island i 2016 placeret som nummer ét på World Economic Forums ligestillingsindeks. Men ifølge BBC viser islandske statistikker, at kvinder på den nordatlantiske ø fortsat tjener 17 pct. mindre end mænd.

Derfor har det islandske Alting et lovforslag under behandling, der skal tvinge såvel offentlige som private arbejdsgivere til at give ligeløn. Hvis forslaget indføres, skal de islandske arbejdsgivere fremover dokumentere, at de ikke behandler kvinder og mænd forskelligt i lønspørgsmål.

Det skal ske gennem certificeringer, hvor virksomheder og institutioner med mere end 25 ansatte udsættes for vurderinger af lønforhold og ligelønspolitikker. Hvis ikke virksomhederne overholder kravene, vil de ifølge forslaget kunne pålægges bøder.

Ifølge The Guardian er der i det islandske Alting bred opbakning til forslaget, som er det første af sin art i verden.

”Manglende ligeløn er en uheldig kendsgerning på det islandske arbejdsmarked, og det er på tide at gribe til radikale tiltag. Vi har både den viden og de redskaber, der skal til for at eliminere forskellen”, siger den islandske social- og ligestillingsminister Thorsteinn Viglundsson til avisen.

Ifølge New York times kommer lovforslaget efter et pilotprojekt med ligeløn, hvor private og offentlige arbejdspladser registrerede barrierer, der afskærer kvinder fra stillinger, der giver højere løn.

Ifølge avisen kan nogle lønforskelle dog også forklares med, at kvinder i gennemsnit beder om 30 pct. mindre, når de forhandler løn.

Vedtages lovforslaget skal virksomhederne senest i 2025 overholde reglerne.