06.04.2017
Nyhed

Aalborg har bedste nyere universitet i Norden

På en ny top 200 rangliste for universiteter under 50 år fra Times Higher Education går Aalborg Universitet frem til en 23. plads og er bedst placerede universitet i Norden.

Af Martin Ejlertsen
Onsdag offentliggjorde Times Higher Education for første gang sin rangliste over de 200 bedste universiteter, som er 50 år eller yngre. Her går Aalborg Universitet frem fra en 31. til en 23. plads. og er dermed det bedst placerede universitet i Norden. Sidste år indgik 150 universiteter på ranglisten.

Nærmeste nordiske konkurrent i 2017 er Aalto Universitet i Finland på plads nummer 27, der også går frem med en plads. Aalborg Universitets fremgang og placering som det bedste blandt de nordiske universiteter glæder rektor Per Michael Johansen.

"Vi kan ikke se bort fra, at ranglister som denne har en stor betydning ift. vores omdømme og til at indhente mulige samarbejdspartnere, som leder efter forskningskolleger. Her kigger man typisk på de bedste blandt ligemænd, når man forsøger at få et samarbejde, og da tæller en god placering", siger Per Michael Johansen.

Rektoren forklarer, at Aalborg Universitet de seneste år har arbejdet systematisk på at højne uddannelseskvaliteten og de forskningsmæssige output.

"Vi er blevet meget mere bevidste om, hvor vi publicerer, og at forskning er blevet en konkurrencesport. For vi konkurrencer med det internationale videnssamfund, og derfor højner vi også samarbejdet med internationale partnere. Vi rekrutterer flere ph.d’ere og post-doc.er ind i organisationen, og det hjælper alt sammen", siger Peter Michael Johansen.

Europa er mest repræsenteret
Mere end halvdelen (110) af verdens top 200 af de unge universiteter er placeret i Europa. Det schweiziske universitet 'École Polytechnique Fédérale de Lausanne er nummer et, mens institutioner i Holland, Tyskland og Italien også er at finde i top 10. England er med sine 27 institutioner landet med flest institutioner repræsenteret på ranglisten.

Fem asiatiske universiteter er nu at finde i top 10, og det er en stigning fra fire sidste år. Samlet set udgør mere end en fjerdedel af tabellen nu asiatiske institutioner.

"Unge europæiske universiteter under 50 år står i stigende grad over for hård konkurrence fra unge universiteter i Asien, hvoraf mange hurtigt bliver bedre", udtaler Phil Baty, som er redaktør for Times Higher Education ranglisten, i en pressemeddelelse.

"På trods af denne udvikling, tyder de europæiske institutioner dominans på, at Europa fortsat vil have en stærk placering på listen i de kommende år, i hvert fald når det kommer antallet af repræsentanter", udtaler Phil Baty.

Forbedrer sig stadig
På Aalborg Universitet arbejder man stadig målrettet på at forbedre sig. Det sker bl.a. med strategien "Viden for verden", hvor universitetet vil vedkende sig sit ansvar over for samfundet., forklarer rektor Per Michael Jensen.

"Vores forskning skal komme samfundet til gode. Der er en meget stor opbakning for organisation, som igennem nu flere år har arbejdet systematisk på at gøre det bedre, og det slår nu igennem", siger rektoren.