14.09.2016
Nyhed

Studerende: SU-debatten handler mere om værdier end tal

Argumentet om SU’en som en ”brændende platform” med galopperende udgifter, som man bliver nødt til at kontrollere, holder ikke. Det sagde formand for Dansk Studerende Fællesråd (DSF) Yasmin Davali forud for samrådet med uddannelsesministeren onsdag. Ifølge hende handler SU-debatten mere om værdier end tal.

Af Louise Egholm Burcharth
Der bliver for tiden smidt om sig med mange fakta og tal om SU’en i forbindelse med regeringens fremlagte 2025-plan, der indebærer en nedskæring i SU-stipendierne.

Men ifølge Yasmin Davali, formand for DSF, kan man ikke reducere debatten til en snak om tal og grafer. Det sagde hun på et Christiansborg-møde tirsdag forud for samrådet med uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) onsdag.

For hende fremstår regeringens argument om nødvendigheden af at pille ved de ”eksploderende SU-udgifter” hult, da det er en naturlig konsekvens af, at man bl.a. har rykket flere fra overførselsindkomst over på SU.    

”Det er blevet brugt som en undskyldning for, at man ikke kan gøre andet end at pille ved SU’en. Men måske handler det mere om, at nogen ikke finder SU’en vigtig. Så i sidste ende handler det om værdier og om, hvilket samfund vi gerne vil have”, sagde hun.

De voksne skal huske at se det i et større perspektiv

Yasmin Davali lagde på mødet ikke skjul på, at hun bakker op om at fastholde den nuværende SU-sats, så man ”støtter studerende med et stort behov i stedet for at tage pengene og placere dem hos de folk, som har mest.”  

En studerende i forsamlingen opfordrede også til, at man ikke kun ser isoleret på de planlagte SU-besparelser. Ifølge hende er det vigtigt at se dem i lyset af de andre reformer og besparelser, der også er blevet gennemført på uddannelser de seneste år:

”Som studerende til de voksne derude, vil jeg gerne sige, at der er mange ting, som er med til at lægge et kæmpe pres på de studerende. Der er en grund til, at folk er meget mere stressede og ensomme i dag, som kan blive forværret af, at man ikke har udsigt til at gennemføre sin uddannelse med et ordentligt levegrundlag”, sagde hun på mødet.