Tegning: Claus Bigum
Tegning: Claus Bigum.
26.09.2016
Nyhed

Sådan lukker du døren på en god måde

Det er vigtigt, at du efterlader en god fortælling om dig selv, når du stopper på en arbejdsplads. Det gælder, både hvis du er blevet fyret, og hvis du selv har opsagt din stilling. Din karriere afhænger nemlig af dit gode navn. Her er seks gode råd.

Af Lærke Cramon
Vær diskret
Beslutningen om at sige op kommer sjældent som et lyn fra en klar himmel. Tankerne om, hvorvidt du skal blive eller søge nyt arbejde, har det med at køre rundt en rum tid, før du bliver sikker på, hvad du vil. I den periode kan det være rart at have nogen at dele tankemylderet med. Det kan være din familie, en ven eller en fortrolig, men det bør ikke være en kollega. Heller ikke selvom du mener, at du kan stole på vedkommende. Dine kolleger kan nemlig komme i tvivl om, hvor de har dig. Og de kan komme til at lade det sive, at du står med et halvt ben ude ad døren, inden du overhovedet selv er afklaret med, hvad du vil. Ender du med at blive efter at have fortalt, at du overvejer at søge nyt arbejde, sætter du din loyalitet unødigt på prøve. Hold derfor dine overvejelser uden for arbejdspladsen, og lad din leder være den første, du går til, hvis du bestemmer dig for at sige op.

Få en fratrædelsesaftale 
Hvis det er dig, der bliver opsagt, bør du undersøge mulighederne for at få en fratrædelsesaftale. Det kan hjælpe dig og din arbejdsplads med at skilles i fordragelighed, og måske er det lettere for dig at komme videre i karrieren med en aftale frem for en opsigelse. En fratrædelsesaftale er en skriftlig aftale, hvori du og din leder bliver enige om, at du ikke opsiges, men fratræder din stilling på nogle særlige vilkår. Det er her, I aftaler, fx hvor længe du skal have løn, om du fritstilles, får din ferie udbetalt eller skal have ekstra fratrædelsesgodtgørelse. Du bør altid have din tillidsrepræsentant og fagforbund ind over sådanne aftaler, da du ikke bør acceptere en fratrædelsesaftale, der giver dig ringere vilkår, end du ville have krav på ved en opsigelse. At stoppe på en arbejdsplads kan sammenlignes med, når to mennesker holder op med at være kærester. Der findes altid mindst to forklaringer på, hvorfor forholdet ikke længere gik. Derfor vil man ved en fratrædelsessamtale typisk aftale, hvilken årsag der skal meldes ud omkring din afgang. Den historie, I bliver enige om, skal du være loyal over for. Hvis du er vred eller ked af det, kan du måske have lyst til at nuancere den officielle forklaring. Men du skal være klar over, at du i så fald bryder din loyalitetsforpligtelse og risikerer at blive bortvist. Og så annulleres hele den fratrædelsesaftale, du ellers havde forhandlet dig frem til.

Hold din sti ren
Hvad end du er blevet afskediget eller selv har sagt op, kan du få lyst til at sige et par sandheder og kritisere dine kolleger, chefer eller arbejdsgange, nu hvor du alligevel er på vej væk. Generelt er det dog en meget dårlig idé at betragte opsigelsesperioden som anledning til at få luft for irritationer, der har hobet sig op. Selvom du om lidt forlader arbejdspladsen, bliver fortællingen om dig hængende. De fleste brancher er små, folk kender hinanden på kryds og tværs, og du ved aldrig, hvem der pludselig en dag bliver udslagsgivende for, om du får et bestemt job. Du skal desuden ikke blive overrasket, hvis dine kolleger ændrer adfærd, efter at du har indgivet din opsigelse. I deres optik går du nemlig fra at være en ligesindet til én, der snart er ude af klappen. Måske vælger de ikke at inddrage dig i samme grad som før. Men det kan også være, at de betror sig til dig, fordi de betragter dig som én, de risikofrit kan udbasunere deres kritik og sladder til. Du må gerne lægge øre til og lade folk ventilere, men du gør bedst i ikke at bekræfte dem i deres kritik eller fortælle, hvad du selv synes. Selvom du er på vej videre, er der ingen grund til at sætte dit gode renommé på spil.

Overdrag dit arbejde
Langt de fleste vil mærke, at deres flow, energiniveau og arbejdsmoral daler, når opsigelsen er indgivet, og det er helt forståeligt. Hvis du snart starter i et nyt job, går du selvfølgelig og tænker på det, og det tager også energi. Opsigelsesperioden er derfor ikke tidspunktet, hvor nye skibe sættes i søen. Men for at hjælpe dine kolleger bedst muligt skal du betragte opsigelsesperioden som en tid, hvor opgaver skal afsluttes og overleveres bedst muligt. Forlader du et skrivebord, hvor alting sejler, og hvor ingen ved, hvor langt du er med dine projekter, og hvem de er overdraget til, kan du dale i anseelse og få vanskeligt ved at vende tilbage til virksomheden. For hvem ved? Selvom du måske lige nu føler, at du er færdig med arbejdspladsen, kan situationen være en anden om blot nogle få år. 

Giv konstruktiv feedback
Medarbejdere, der forlader en arbejdsplads, er en uvurderlig kilde til udvikling af arbejdspladsen. 
Hvis din leder tager initiativ til en afsluttende samtale, hvor du kan fortælle om dine erfaringer og komme med gode råd, er det en god idé at sige ja. Så længe din evaluering er saglig, konstruktiv og sagt i respekt, kan den fungere som en god afslutning. Både for din arbejdsplads, der får mulighed for at udvikle den stilling, du forlader, og for dig selv, som får mulighed for at fremstå værdig og dedikeret til det sidste.

Sig farvel til alle
En af de bedste ting, du kan gøre, inden du går ud ad døren for sidste gang, er at sige ordentligt farvel. Til alle. Også dem, du ikke arbejder tæt sammen med. Det er igen med til at efterlade en god fortælling om dig på arbejdspladsen, men det kan også sagtens være, at det en dag er én af dine tidligere kolleger, der bliver linket mellem dig og et fremtidigt job. Selvom du måske ikke plejer at sige andet end godmorgen og hej hej til folkene i it-afdelingen, kan det alligevel godt gå hen og vise sig vigtigt, at du gik hen forbi og sagde tak for kampen til dem alle. 

Kilder: Trein Møller, projektleder i Dansk Magisterforening, “Ordentlig opsigelse” af Per Alkestrup og Morten Erritzøe Christensen samt “Samtalebogen” af Nethe Plenge og Michael Højlund Larsen