22.09.2016
Nyhed

Aarhus overhaler København på prestigefyldt universitetsrangliste

Københavns Universitet har historisk set været placeret højest af de danske universsiteter på de prestigefyldte internationale ranglister over de bedste universiteter i verden. Men i år overhaler Aarhus Universitet inden om.

Aarhus Universitet kan kalde sig Danmarks bedste universitet.

I hvert fald hvis man spørger det britiske magasin Times Higher Education, som netop har offentliggjort sine såkaldte World University Rankings, der rangerer de 980 bedste universiteter i verden.

Og på listen stryger Aarhus Universitet (AU) forbi Københavns Universitet (KU) på listen. Det betyder, at AU er rykket otte pladser frem og nu ligger på en delt 98. plads i verden, mens KU er faldet 38 pladser ned ad ranglisten.

Aarhus’ bedrift skyldes forbedrede karakterer for universitetets undervisningsmiljø, forskningsmiljø og forskningens indflydelse, forklarer Phil Baty, som er redaktør på ranglisten.

”Vi kan se, at Københavns Universitets fald skyldes dårligere karakterer for undervisning og forskning i år, og det skyldes især et dårligere akademisk omdømme. Det kan betyde, at besparelserne på bevillingerne og det efterfølgende tab af arbejdspladser allerede har haft indflydelse på universitetets omdømme, men det er svært at vide med sikkerhed”, siger han til magisterbladet.dk og forklarer, at KU tidligere på året faldt ud af listen over de 100 mest populære universiteter, hvilket også har betydning for den overordnede rangering.

Det får konsekvenser, hvis Danmark bliver ved med at skære i uddannelse
Han henviser til den nyligt overståede fyringsrunde på KU, og at der sker massive nedskæringer på de danske universiteter i disse år.

Derfor frygter han også for de danske universiteters placering på fremtidige ranglister – også fordi at de asiatiske universiteter er i gang med at brage op ad ranglisterne i disse år, forklarer han.

”Hvis den danske regering fortsætter med at skære i bevillingerne til uddannelse, vil det i fremtiden kunne føre til yderligere fald på ranglisten for de danske universiteter. Men der er også en lektie at lære for uddannelsesinstitutioner i landet: Universiteterne er nødt til at gå efter at sprede deres indtægtskilder og tiltrække finansiering fra filantropi og erhvervslivet, hvis de vil imødekomme disse besparelser”, understreger ranglisteredaktøren.

Men samtidig er der ikke nogen tvivl om, at det især for danske universiteter betyder meget for deres mulige succes, når der skæres i de offentlige bevillinger, påpeger Phil Baty.

”Men dette er ikke den eneste faktor – universiteterne er også nødt til at sikre, at de er meget internationaliserede, at de
har tætte samarbejder om forskning med forskere fra hele verden, og at de skaber gode læringsmiljøer for deres studerende”, siger han.

De danske universiteters placering på ranglisten (sidste års placering i parentes):

  • Aarhus Universitet 98 (106)
  • Københavns Universitet 120 (82)
  • DTU 176 (167)
  • Aalborg Universitet 201-250 (201-250)
  • CBS 251-300 (201-250)
  • SDU 251-300 (301-350)
  • RUC 501-600 (med for første gang)
    Kilde: Times Higher Education World University Rankings