Den amerikanske sangskriver og trubadur Bob Dylan er vinder af nobelprisen i litteratur i 2016.
14.10.2016
Nyhed

Trubadur får nobelpris

En skandale og et knæfald populismen, at Bob Dylan er blevet tildelt nobelprisen i litteratur 2016, mener kritikere. Totalt forfejlede udtalelser mener dansk litteraturprofessor og forfatter til antologi om musikeren.

Af Martin Ejlertsen
Det var til både klapsalver og sporadiske buhråb, at Svenska Akademien torsdag middag offentliggjorde, at den amerikanske sangskriver og trubadur Bob Dylan er årets vinder af nobelprisen i litteratur.

Bob Dylan har i en årrække været blandt de mest omtalte favoritter til at få netop denne pris, men at det skete i år kom alligevel som en overraskelse for mange. Ikke mindst blandt kritikere.  

Således udtalte det svenske dagblad Sydsvenskans kulturkritiker Per Svensson efterfølgende, at det er en skandale, ekstremt deprimerende og en forulempelse mod litteraturen - og ikke mindst mod amerikansk litteratur, at Bob Dylan har fået denne pris.  

Og den svenske forfatter og kulturskribent på Svenska Dagbladet Tone Schunnesson mener, at det er anti-intellektuelt og politisk at give litteraturprisen til Bob Dylan.

Men disse udtalelser er helt afmarcheret. Det mener professor i litteratur ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai som har været redaktør på en række antologier – ikke mindst den meget velanmeldte ’Hvor dejlige havfruer svømmer. Om Bob Dylans digtning’ fra 2013.

"Det er helt forfejlede udtalelser. Disse kritikere er folk, som ikke forstår, at litteraturen har flyttet sig. Den bevægelse mærker man overalt i Bob Dylans tekster. Han sang for længe siden, at tiderne skifter, og det har de i den grad gjort. Også indenfor litteraturen", siger Anne-Marie Mai.  

En af vor tids største digtere
Anne-Marie Mai har i en årrække været fortaler for, at netop Bob Dylan burde have nobelprisen i litteratur.

"Jeg anser Bob Dylan som en vor tids mest betydningsfulde digtere. Han har fornyet den store amerikanske tradition i digtning. Det er lykkedes ham at skabe en række tekster med stærk poesi, der når ud til et bredt publikum. Det er ikke sig selv en kvalitet, men det er stærkt at opleve, når stor poesi også bliver folkeeje”, siger Anne-Marie Mai.

Hun forklarer, at Bob Dylan har sine rødder i den amerikanske modernisme og filosofi, og at den 75-årige amerikanske trubadur også har et stort poetisk register.

"Han kan skabe lange fortællende tekster og digte som i sangen 'Highlands', der fortæller historien om digteren, der går rundt og føler sig gammel, misforstået og ude af takt med tiden og længes efter døden, som er på vej. Det er næsten en filmisk fortælling”, siger Anne-Marie Mai.

"Den anden del er hans evne til at skabe surrealistiske værker som i 'Visions of Johanna', som er et spejlkabinet af et kunstværk, man kan blive ved med at opdage noget nyt i. Om en verden af unge mennesker, desperadoer, narkohandlere og vilde piger, som ikke ved, hvad de vil med livet. I midten af det hele digteren, som har visioner, men føler sig hjemsøgt", siger den danske Bob Dylan-forfatter.

Vinder troværdighed tilbage
Nobelprisen i litteratur er uddelt siden 1901, og den består ligesom de andre nobelpriser blandt andet af et diplom, en medalje og otte millioner svenske kroner. Bob Dylan vil sammen med de andre prismodtagere modtage nobelprisen ved en ceremoni i Stockholm, hvor det svenske kongehus per tradition overrækker den til vinderne.

Ifølge Anne-Marie Mai er det en stor fejltagelse, at en af Dylans store fagfæller og inspirationskilder beatdigteren Allen Ginsberg aldrig fik nobelprisen i litteratur. Ved at give prisen til Dylan i år vinder Akademiet dog ifølge hende lidt af sin troværdighed tilbage.   

"Nu har Akademiet vist sin fornemmelse for de forandringer, der er sket i litteraturen. Det så man de første signaler på med prisen til Dario Fo i 1997og senest sidste år da den russiske dokumentarist og ikke-skønlitterære forfatter Svetlana Aleksijevitj fik prisen", siger den danske litteraturprofessor.

"Bob Dylan veksler hele tiden mellem en næsten kynisk selvindsigt, en melankolsk følelse og en dyb indsigt. Det kan ikke være mere rigtig at give prisen til en sådan ordkunster, der løfter den gamle trubadurtradition ind i nutiden", siger Anne-Marie Mai.