17.10.2016
Nyhed

Avanceret polarforskningsskib klar i 2019

Briterne påbegynder i dag byggeriet af verdens mest avancerede polare forskningsskib. Skibet får blandt andet en ubåd om bord, der kan gå ned til 6000 meters dybde

Af Pernille Siegumfeldt

Selveste Sir David Attenborough vil være til stede i dag i Liverpool, når konstruktionen af verdens mest avancerede polarforskningsskib bliver skudt i gang.

Skibet, der forventes at stå færdigt i 2019, har fået navn efter den elskede og verdensberømte eventyrer af Natural Environment Research Council (NERC), der også betaler regningen  på 200 millioner pund for det prestigefyldte skibsbyggeri.

For den sum får briterne, om alt går som planlagt, verdens mest avancerede havbaserede laboratorium til forskningsprojekter i konsekvenserne af klimaforandringer i polaregne. Blandt andet får forskerne adgang til en high-tech ubåd, der kan gå igennem is og i månedsvis ad gangen operere på de dybeste dybder i havene i Antarktis - 6000 meter nede.

Boaty McBoatface vandt - og tabte
Konstruktionsarbejdet giver 460 arbejdspladser til byen i Nordengland, men har ud over den glædelige nyhed mest givet ballade, før det nogensinde kom i gang.

NERC udskrev en konkurrence om, hvad skibet skulle hedde, men forkastede hurtigt det forslag, der vandt med 124.109 stemmer.
Navnet "Boaty McBoatface" blev vraget. I stedet annoncerede NERC, at det ville opkalde fartøjet efter Sir David Attenborough i anledning af hans 90 års fødselsdag i år.

Som et plaster på såret kommer high-tech ubåden om bord på forskningsskibet til at  hedde Boaty McBoatface.
Briterne håber, at den enorme investering vil inspirere den næste generation af marine videnskabsfolk og sikre landet en førerposition inden for arktisk forskning i de næste 25 år.