De unge generationers kæmpe udfordringer er en tikkende bombe under stabiliteten i hele vores samfund, advarer Oxfam IBIS´ generalsekretær.
18.10.2016
Nyhed

43 pct. af alle unge er marginaliserede

Et stort antal unge er uden job og indflydelse. Det truer verdens sikkerhed, advarer Oxfam IBIS generalsekretær Vagn Berthelsen

Af Pernille Siegumfeldt

43 procent - knap halvdelen – af alle verdens unge i den erhvervsaktive alder står enten uden arbejde eller er så økonomisk sårbare, at de ikke kan se en fremtid for sig selv og deres nærmeste.

Ifølge hjælpeorganisationen Oxfam, der netop har offentliggjort rapporten ”Youth and Inequality”, er antallet af marginaliserede unge i stigning som følge af finanskrisen. Samtidig bliver gruppen af marginaliserede unge også i større grad hægtet af den politiske beslutningsproces.

De unge generationers kæmpe udfordringer er en tikkende bombe under stabiliteten i hele vores samfund.  Det vurderer generalsekretær i Oxfam IBIS, Vagn Berthelsen.

”Globalt ser vi de stigende flygtningestrømme og et oprør i de arabiske lande, der især var et udtryk for unge menneskers desperate håbløshed. Spanien og resten af den sydeuropæiske region kæmper også med en enorm ungdomsarbejdsløshed” siger Vagn Berthelsen.

Også i Danmark er der tegn på, at marginaliserede unge i stigende grad skaber deres egne parallelsamfund.

”Det gælder fx ufaglærte etniske danskere, der ikke kan få hul igennem til arbejdsmarkedet og unge indvandrere, der ikke kan finde fodfæste hverken her eller i deres oprindelige kultur”, uddyber Vagn Berthelsen.

Regeringer skal tage problemet alvorligt
Han mener det er skræmmende læsning, at uligheden er så enorm i de yngre generationer.

 ”Vreden er stor, og vrede unge griber til populisme og radikalisering. Der er for mig ingen tvivl om, at den nylige brexit-afstemning fx var én stor fuck-finger fra de marginaliserede til et system, de føler har ladet dem i stikken”, forklarer generalsekretæren for Oxfam IBIS.

I forbindelse med udgivelsen af rapporten appellerer Oxfam International til regeringer om at tage problemet alvorligt, blandt andet ved at inddrage unge i forbedringen af deres egne vilkår.

”Energien, kreativiteten og dygtigheden hos unge, som har fået ansvaret, kan anvendes til at opbygge en mere fair verden”, erklærer Oxfam Internationals talsperson Linda Holguin, ifølge Magasinet Udvikling.