08.11.2016
Nyhed

V, S og DF er klar med penge til ny sprogstrategi

Regeringen forhandler sammen med DF og S om at afsætte midler til sprogstrategien, der bliver offentliggjort til januar. Nogle af dem kan komme fra afskaffelsen af muligheden for at tage to videregående uddannelser.

Af Louise Egholm Burcharth
”Sprogdød”.

Sådan er lukningen af sprogfag på flere universiteter blevet døbt.

Men med en ny sprogstrategi undervejs, som magisterbladet.dk tidligere har skrevet om, er der taget politiske spadestik i forhold til at opprioritere sprogfagene igen.

I Berlingske varsler uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) nu også ”nye midler til sprogområdet”, som hun i øjeblikket drøfter med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, bekræfter, at de tre partier i øjeblikket forhandler om en aftale om midler til sprogstrategien, der skal lande i løbet af efteråret. 

”Man bliver nødt til at have handling bag ordene. Og der er brug for at prioritere mere end bare engelsk, som der er en tendens til bliver vægtet højest”, siger han til magisterbladet.dk.

Penge fra begrænsning af dobbeltuddannelser
Ulla Tørnæs åbner op for, at nogle af midlerne kan komme fra sommerens aftale mellem regeringen, DF og S, der afskaffede muligheden for at tage to videregående uddannelser på statens regning  og finansierede ændringer i dagpengesystemet.

Ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl frigav det ca. 420 mio. kr., der ikke alle blev brugt til dagpengesystemet, og som ”kan bruges til at investere i sproguddannelserne”. 

Hvor mange midler partierne præcis vil investere i sprogstrategien, og hvad de konkret skal bruges til, vil uddannelsesordføreren ikke udtale sig om endnu.

”Vi vil gerne have strategien på plads, inden vi lægger os fast på noget”, siger han.

Arbejdsgruppen bag sprogstrategien fremlægger deres anbefalinger i januar 2017.