01.11.2016
Nyhed

Løkke sidder på taburetten 60 dage endnu

Liberal Alliance fastholder kravet om topskattelettelser inden årsskiftet. Dermed er der udsigt til folketingsvalg.

Af Thomas Bøttcher

Selvom det mindst i en måned har stået skåret ud i pap for enhver med en bare begrænset interesse for dansk politik, indrømmede Lars Løkke Rasmussen det først offentligt i går:  

At uenigheden om topskattelettelser i blå blok udelukkede reelle forhandlinger om regeringens 2025-plan.

Løkke håbede måske, at Anders Samuelsen ville se sig tvunget til at tage imod topskattelettelser til danskere, der tjener under en 1. mio. kr. årligt. Men Liberal Alliance stod fast på sit ultimative krav og afviste Løkkes kompromis.

Det var en ilussion
Og derfor var det ifølge Dansk Folkeparti allerede i midten af september ”omsonst” at forhandle om en 2025-aftale.

”Der er ingen grund til at forhandle, når der ikke er noget at forhandle om”, lød det fra Søren Espersen i Berlingske. 

Anders Samuelsen var omvendt - igen - 100 pct. klar i mæglet, da han to uger senere i Berlingske varslede et mistillidsvotum mod statsministeren inden årsskiftet:

”Jeg vil aktivt vælte Lars Løkke, hvis ikke topskatten sænkes”, sagde Anders Samuelsen.

Løkke i august: Der kan komme valg
Allievel skulle der gå en hel måned med fastlåste forhandlingspositioner, før Løkke endelig droppede 2025-planen.

BT’s politiske kommentator Søs Marie Seerup pegede i går på, at Løkke selv var klar til at gå til valg på sin plan.

”Jeg håber, at jeg lander en aftale. Men gør jeg det ikke, så må jeg tage en valgkamp”, sagde Løkke den 31. august til TV2.

Det ønske har han ikke længere, for nu skal der forhandles finanslov. Men Lars Løkke Rasmussen vedgik i går, at 2025-forhandlingerne har været ”nedfrosne” – et andet ord for, at reelle forhandlinger slet ikke har fundet sted.

Løkke i går: Valg er en blindgyde
”Jeg kan konstatere, at der ikke er sket noget i de sidste to måneder. Det er en totalt uholdbar situation, og det fører kun et sted hen: Det fører ned i en blindgyde, hvor Danmark med sikkerhed ender i et folketingsvalg, som vi ikke har brug for”.

Hvad skal der ske efterfølgende? Ifølge Anders Samuelsen er intet forandret og hans deadline for skattelettelser tæller fortsat.

”Jeg skal nok sige, hvis der bliver ændringer af det, men det gør der ikke”, var hans udmelding i går til Jyllands-Posten.

Samuelsen står fast
Dermed ser det ud til at danskerne snart skal til valgurnerne, med mindre Dansk Folkeparti ændrer opfattelse og giver sig på topskatten.  

At partiet er styrtdykket i meningsmålingerne efter ”Messer-shit” kunne måske tale for, at DF vil holde hånden under statsministeren.

Men tværtimod det modsatte tilfældet, mener blandt andet politisk kommentator Henrik Qvortrup.

”DF står midt i skandale om at have malket det EU-system, som de selv er indædte modstandere af. Skulle DF så samtidig løbe fra alle deres løfter om ikke give Samuelsen og topskatteyderne med millionindkomster en topskattelettelse på fem procentpoint og dermed miste sit image som den lille mands parti? Hvorfor i himles navn skulle man så stemme på DF? Det kommer ikke til at ske”, lød hans analyse i Metroxpress i går.

Regeringen vil nu koncentrere sig om finansloven samt finde finansiering til den planlagte afskaffelse af PSO-afgiften og forhandle om et nyt ejendomsvurderingssystem.

Dermed er forhandlingerne om topskattelettelser og SU-reform aflyst, inden de overhovedet gik i gang. Men truslen om valg er ikke aflyst.