21.11.2016
Nyhed

DM-formand om finanslov: Regeringen gambler med Danmarks fremtid

Regeringen fastholder et ekstra års besparelser på uddannelsesområdet i finansloven for 2017. Pengene skal bruges på bl.a. en sænkning af registreringsafgiften samt en fastfrysning af grundskylden.

Af Tobias Dinnesen
"Jeg er oprigtig ked af, at finansloven sparer så massivt på kultur- og uddannelsesområdet".

Sådan lyder reaktionen fra Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, på den aftale om en finanslov for 2017, som regeringen indgik fredag med partierne fra blå blok.

Regeringen fastholder, trods fx opråb om store konsekvenser på bl.a. professionshøjskolerne, at der også i 2020 skal spares to procent på bevillingerne til uddannelsesområdet. I stedet skal eksempelvis registreringsafgiften på biler sænkes, mens grundskylden skal fastfryses.

"Med uddannelsesbesparelser i milliardklassen på finansloven de kommende fire år har regeringen lagt en kurs, der gambler med Danmarks fremtidige position som videnssamfund", mener Camilla Gregersen og uddyber:

"Hvis vi ønsker innovationskraft i danske virksomheder og tryghed for borgerne gennem solide velfærdsydelser, kræver det investering i forskning og uddannelse, ikke nedskæringer. Som samfund er vi helt afhængige af, at dansk erhvervsliv med en veluddannet og nytænkende arbejdskraft kan klare sig globalt, ligesom vi skal have fagligt stærke lærere i vores skoler og pædagoger i børnehaverne osv."

Danskerne vil frede uddannelsessektoren
Besparelserne på uddannelsesområdet sker på trods af, at danskerne i en meningsmåling, som Userneeds har lavet for ingeniørforeningen, siger klart nej til at skære yderligere på uddannelsesområdet. Faktisk mener 63 procent af danskerne, ifølge målingen, at området bør friholdes.

Og det er heller ikke gået Camilla Gregersens næse forbi, at beslutningen er ude af trit med danskernes holdning, forklarer hun.

"Vi ved, at flertallet af danskerne, og dermed vælgerne, ikke bakker op om uddannelsesbesparelserne", siger hun.

"Jeg vil på det kraftigste appellere til, at regeringen nu lytter til flertallet af den danske befolkning og en samlet fagbevægelse og retter op på den uddannelsespolitiske uambitiøse kurs ved at droppe de varslede nedskæringer på uddannelserne frem mod 2020", uddyber hun.