Der har været en "Rip-Rap-Rup-effekt", hvor partilederne har forsøgt at bekræfte og ligne hinanden mest muligt, siger Karen Sjørup, kønsforsker på RUC.
29.11.2016
Nyhed

Den nye regerings magtfulde udvalg er støvsuget for kvinder

VLAK-regeringen består af ni kvinder og 13 mænd. Men ingen af kvinderne har fået plads i de centrale udvalg og sidder kun på de ”bløde” ministerposter. Ligestilling er ikke en del af det borgerlige-liberale projekt, hvor ”Rip-Rap-Rup-effekten” dominerer, lyder det fra kønsforsker.

Af Louise Egholm Burcharth
59 procent mænd og 41 procent kvinder.

Det er kønsfordelingen i den nye trekløverregering, der består af Venstre, Liberal Alliance og Konservative. Umiddelbart lyder det ikke så skævt og af mere, end hvad den tidligere regering mønstrede. 

Alligevel er der ingen kvinder at finde i regeringens fem centrale udvalg, der tæller Koordinationsudvalget, Økonomiudvalget, Sikkerhedsudvalget, Ansættelsesudvalget og EU-implementeringsudvalget.

Og ifølge Karen Sjørup, der er kønsforsker og lektor på RUC, er det udtryk for en ”kønsstereotyp fordeling”.

”Der er en klar kønnet fordeling af ”bløde” og ”hårde” ministerposter, hvor social-, sundheds- og uddannelsespolitik er overladt til kvinderne”, siger hun.

Også Nina Groes, direktør i KVINFO, ser alvorligt på tendensen, da udvalgene har den største magt.

”I regeringens fem centrale udvalg sidder der ikke en eneste kvinde, og det er altså helt afgørende, for det er her magten i regeringen ligger. Det er regeringens kontrolrum. Du har selvfølgelig en magt som minister, men du kan ikke rokke med ørerne, uden det skal i gennem et af udvalgene”, siger hun til Politiken.

Drengene giver drengene magten
Karen Sjørup ser fraværet af kvinder i de magtfulde udvalg som udtryk for, at ligestilling ikke er en del af dagsordenen i det borgerlige-liberale projekt.

Her har især Liberal Alliance ifølge hende profiler, der har markeret sig som deciderede anti-feministiske. Fx Ole Birk Olesen, der blandt andet står bag et anklageskrift  mod kvinder.

”Indstillingen er, at ligestilling er noget, vi har, og at vi helst ikke skal have mere af det”, siger hun til Magisterbladet.

Ifølge kønsforskeren er der sket en ”Rip-Rap-Rup”-effekt blandt partilederne i regeringssammensætningen, hvor der heller ikke er personer med anden etnisk baggrund.

”Drengene har siddet på Marienborg og fordelt posterne til drengene og haft travlt med at bekræfte og ligne hinanden. Til pressemødet mandag knappede de jo deres jakkeknapper og foldede hænderne på samme måde”, siger Karen Sjørup.