10.11.2016
Nyhed

Amerikanske universiteter frygter for fremtiden efter Trump-sejr

Med Donald Trumps angreb mod den intellektuelle elite i valgkampen, har mange universitetsledere frygtet for ham som præsident. Hans konkrete uddannelsespolitik er dog uklar. Nedsatte studiegebyrer på universiteter med store formuer og sikring af de studerendes ytringsfrihed er dog nogle af varslerne.

Af Louise Egholm Burcharth
Donald Trump har i valgkampen buldret lige så meget imod elitens ”politiske korrekthed” som mod indvandring og landets udenrigspolitik.

Her har de amerikanske universiteter også stået for skud som den ultimative repræsentant for eliten.

Og ifølge Times Higher Educations redaktør Scott Jaschik har Donald Trumps angreb mod ikke-amerikanere ”bekymret mange uni-ledere, som er afhængige af internationale studerende”, skriver han.

Men som med så mange andre dele af Donald Trumps politik er det uklart, hvilke konsekvenser hans sejr helt præcist vil få for universiteterne. I valgkampen har han også kun udtalt sig i brudstykker om uddannelsespolitik, skriver Scott Jaschik.

Brug formuer på de studerende
Donald Trump har bl.a. lagt op til, at tilbagebetalingen af studielån skal være indkomstafhængige, skriver Scott Jaschik. Desuden har han også kritiseret nogle universiteter for at bruge for mange penge på administration og lønninger i stedet for at bruge dem på de studerende.

I forlængelse af det har han udtalt, at universiteterne med store formuer bør bruge dem på fx at nedsætte studiegebyrerne.

”Universiteterne bliver nødt til at bruge formuerne på de studerende, ikke dem selv. De må bruge de penge til at nedbringe studiegælden og studiegebyret, og det skal være hurtigt”, har han tidligere udtalt ifølge Times Higher Education.

Værner om ytringsfriheden
På flere universiteter har Trump-sympatisører markeret deres støtte ved bl.a. at komme islam- og indvandrerkritiske udmeldinger, skriver Scott Jaschik. På nogle universiteter har det fået flere til at kræve et forbud mod udmeldingerne.

Donald Clovis, der er økonomiprofessor og Donald Trumps kampagneleder, har dog udtrykt bekymring over for ønsket om at indskrænke ytringsfriheden på universiteterne.

”I den frie akademiske debat skal campus være et sted, hvor folk har ret til at ytre sig i fuld udstrækning, så længe de ikke skader andre parter fysisk. Vi støtter ikke vold”, har han udtalt ifølge Times Higher Education.