03.03.2016
Nyhed

Udflytning skaber jobåbninger for provinsens dimittender

Udflytningen af statslige arbejdspladser er en oplagt chance for de tusindvis af ledige dimittender, der bor i provinsen, vurderer akademiske a-kasser.

Af Nicoline Larsen
Det anslås, at helt op mod 90 procent af de ansatte ikke vil flytte med, når 3.900 statslige arbejdspladser over de næste par år rykkes fra hovedstaden til provinsen.

Men der er ingen grund til at frygte, at der kommer til at mangle ansøgere til de nye akademiske stillinger, som udflytningen kommer til at kaste af sig. Der er nemlig tusindvis af ledige akademikere i provinsen, viser tal fra Akademikernes- og Magistrenes A-kasse.

”Ud fra et beskæftigelsesperspektiv tror jeg, at udflytningen af statslige arbejdspladser kan bidrage til, at vi kan få flere ledige dimittender i job”, vurderer Mette Gregersen, der er vicedirektør i Akademikernes A-kasse.

Ledige medlemmer af Akademikernes A-kasse (geografisk fordeling):
Region Ledighedsberørte Hvoraf  
    Djøf IDA
Hovedstaden 4474 1612 1642
Midtjylland 1323 418 523
Nordjylland 612 173 303
Sjælland 426 125 161
Syddanmark 773 211 351
Hovedtotal 7608 2539 2980
Kilde: Akademikernes A-kasse

10.000 ledige akademikere i provinsen
Sammenlagt har Akademikernes- og Magistrenes A-kasse lidt over 10.000 ledige akademikere i provinsen, hvoraf hovedparten udgøres af dimittender.

I Magistrenes A-kasse (MA) ser man derfor også udflytningen som en oplagt mulighed for, at flere nyuddannede kan få en fod inden for på arbejdsmarkedet.

Ifølge Anne Christiansen, der er leder for Aalborg, Odense og Aarhus i MA, er der i provinsen generelt en stor villighed til at indrette sig efter jobbet.

”Jeg snakkede med en mand i går, der bor i Aarhus, og som har fået deltidsjob i Grindsted. Han pendler tre timer frem og tilbage hver dag. Så villigheden til at flytte sig for sit arbejde er stor”, siger Anne Christiansen.

Ledige medlemmer af MA (geografisk fordeling):

Region Hovedstaden 2389
Region Midtjylland 1028
Region Nordjylland 302
Region Sjælland 196
Region Syddanmark 442
Udlandet 0
I alt 4357
Kilde: Magistrenes A-kasse

Kagen bliver større
Hos både Akademikernes eller Magistrenes A-kasse ser man en positiv tendens til, at de nye jobåbninger i provinsen ikke fører til tilsvarende færre job i København.

”Dem, der ikke vil flytte med, får et andet arbejde i København eller i et område med tilpas pendlerafstand. Så vi håber jo, at kagen på den måde kan blive større. Det er jo lige fedt, hvis dem der ikke vil flytte med, så bliver ledige, for så er kagen jo ens. Men det er faktisk ikke det billede, som vi ser”, siger Mette Gregersen fra Akademikernes A-kasse.

I MA er der også en forventning om, at hovedstaden kan opsuge de akademikere, der ikke flytter med deres arbejdsplads til provinsen. Her har man dog et særligt fokus på dimittender, der har svært ved at slippe København.

”Det her kan jo risikere at gå over vores dimittender i hovedstadsområdet, hvis ikke de vil flytte ud. For at imødegå det har vi lavet et netværk, der hedder ”Provinsen kalder”, hvor vi opfordrer akademikere i København til at se på, hvad der sker udenfor voldene”, forklarer Anne Christiansen fra MA.