01.03.2016
Nyhed

S usikre på støtte til DIIS-flytning

Socialdemokraterne har en række spørgsmål, som partiet vil have afklaret, før det kan støtte en eventuel flytning af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Partiets støtte er nødvendig for at skabe et flertal for flytningen af DIIS.

Af Tobias Dinnesen
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS') kamp for at blive i København bliver måske på målstregen hjulpet af Socialdemokraterne.

I hvert fald har partiet endnu ikke endegyldigt taget stilling til, om det kan støtte en flytning af Diis fra Østerbro til Aarhus. Det skriver Altinget.dk.

"Vi har endnu ikke taget stilling. Der er stadig en masse spørgsmål, vi skal have svar på først", siger udenrigsordfører Mogens Jensen til Altinget.

LÆS OGSÅ: Eksministre opfordrer regeringen til at droppe Diis-udflytning

Kritik af flytteplaner
Siden det blev meldt ud, at DIIS var blandt de offentlige arbejdspladser, som skulle flyttes væk fra København, har kritikken haglet ned over beslutningen, som fra flere sider er blevet kritiseret for ikke at være funderet i faglige hensyn og for at bryde med et armslængdeprincip i forhold til selvejende institutioner. Senest var ni tidligere udenrigsministre ude med kritik af flytteplanerne.

Regeringens problem er imidlertid, at udflytningen af DIIS er den eneste, der skal vedtages i Folketinget, hvorfor den kræver et flertal. Og da Liberal Alliance har trukket sin støtte til flytningen af instituttet, har regeringen brug for støtte fra socialdemokraterne.

Lovforslaget om udflytningen af det anerkendte institut skal behandles første gang torsdag den 3. marts, og det er endnu uvist, om Socialdemokraterne inden da beslutter sig for, om det kan støtte loven.