10.03.2016
Nyhed

Rangliste-redaktør: Besparelser truer Danmarks placering

Danmark har seks universiteter blandt Europas 200 bedste på en netop offentliggjort rangliste fra Times Higher Education, men besparelserne på uddannelse og forskning vil ikke kunne undgå at skade de danske universiteters placeringer i fremtiden, forklarer Phil Baty, der er redaktør for ranglisten.

Af Tobias Dinnesen
Danske universiteter soler sig år efter år i gode placeringer på prestigefyldte internationale ranglister som eksempelvis den anerkendte rangliste over verdens bedste universiteter, som det britiske magasin Times Higher Education (THE), der er den førende publikation om videregående uddannelser, hvert år laver.

På en ny europæisk rangliste udgivet af THE har Danmark seks universiteter i top 200 over de bedste europæiske universiteter. Men ifølge Phil Baty, der er redaktør for ranglisten, er Danmarks placering stærkt truet af de besparelser på uddannelse og forskning, som den danske regering har vedtaget.

”Der er ikke nogen tvivl om, at penge har enorm betydning for vores rangliste. Man har brug for penge til at betale de bedste forskere, så man kan fastholde dem i Danmark, og man har også brug for penge til at tiltrække de bedste internationale forskere til Danmark”, siger han og uddyber:

”Derfor er det bekymrende at se de store besparelser på uddannelse og forskning, som Danmark er i gang med at føre ud i livet. Det vil uvægerligt få betydning for Danmarks plads på de internationale ranglister”.

Talenterne vil forsvinde
Rangliste-redaktøren forklarer, at Danmark på den nuværende rangliste klarer sig godt i forhold til sin størrelse.

Derfor undrer det ham, at der ikke på samme måde som tidligere er en villighed til at se det som en investering i fremtiden at investere i uddannelse og forskning.

”Hvis Danmark pludselig er tilbageholdende med at investere i uddannelse og forskning, vil det også betyde, at I vil miste nogle af jeres største talenter. Så det får en enorm betydning i årene frem over”, siger han.

Misforhold mellem niveau og omdømme
I forvejen kæmper Danmark med at få den anerkendelse i verden, som Phil Baty egentlig mener, at universitetsmiljøet i Danmark har krav på. Det endda til trods for, at de danske forskningsmiljøer er gode til at samarbejde med internationalt anerkendte forskere og forskningsmiljøer.

Men de danske universiteters forskningsmæssige aftryk i verden afspejler sig langt fra i, at forskningsmiljøerne rundt omkring i verden anerkender de danske forskeres indsats.

”De objektivt målbare parametre som eksempelvis forskningsmæssig gennemslagskraft viser, at Danmark klarer sig ekstremt godt, men der er en del arbejde i også at få det til at afspejle sig i de blødere, mere subjektive vurderinger som forskningsmiljøernes omdømme”, forklarer Phil Baty.

Her er de danske universiteters placering på Times Higher Educations rangliste over de bedste europæiske universiteter:

Rangering

Universitet

33

Københavns Universitet

46

Aarhus Universitet

82

DTU

121

Aalborg Universitet

121

Copenhagen Business School

141

Syddansk Universitet