31.03.2016
Nyhed

Nye oplysninger: Venstretoppen lagde pres på embedsværket

Ifølge Berlingske var både statsminister Lars Løkke Rasmussen og centrale Venstre-ministre dybt involveret i at lægge pres på embedsværket for at få en landbrugspakke, der favoriserede landbruget.

Af Tobias Dinnesen
Det politiske pres på embedsmændene - og i forlængelse af det de forskere fra Aarhus Universitet, der skulle levere grundlaget for den nye landbrugspakke - har ifølge Berlingske været større end hidtil antaget.

Ifølge avisen fortæller centrale kilder nu anonymt om et pres fra selve regeringstoppen, hvor de embedsmænd, der skulle udforme landbrugspakken, blev indkaldt til møder med både statsminister Lars Løkke Rasmussen og en række Venstreministre, hvis ressortområder har meget lille eller slet ingen berøring med landbrug og miljø.

Målet med møderne var ifølge flere centrale kilder, som Berlingske skulle have talt med, at lægge et tungt pres på både den nu afgåede landbrugs- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, samt hendes embedsværk.

"Alle de møder handlede om at presse Eva Kjer Hansen og embedsfolkene til at levere. Vi havde lovet den landbrugspakke, og den skulle bare igennem. De fik klar besked", siger en central kilde til Berlingske om forløbet.

DM: Urimeligt koordineret pres på embedsmænd
De mange møder med regeringstoppen kom ifølge Berlingske i stand, fordi landbrugspakken var et prestigeprojekt for regeringen, og at venstrefolkene ganske enkelt ikke ville godtage embedsværkets advarsler om, at den 16-punktsplan, som regeringen ville gennemføre, ville skade miljøet og være i strid med EU-reglerne.

Men presset stoppede angiveligt ikke der. For embedsmændene måtte også møde op til møder, hvor landbrugsvenlige advokater og en tidligere formand for Landbrug & Fødevarer var til stede.

Den slags pres på embedsværket er uhørt, mener Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, som blandt andet repræsenterer en del medlemmer, som er ansat i embedsværket.

"Når flere ministre er med til at lægge pres på embedsmændene i et ministerium for at opnå et bestemt resultat, ligner det et koordineret politisk pres. Det kan vi ikke leve med i et retssamfund,” siger hun og uddyber:

”Hvis vi skal kunne stole på vores samfundsmodel, hvor embedsmænd og uafhængige forskere frit kan komme med deres rent faglige vurderinger, så dur det simpelt hen ikke, at man forsøger at spænde dem for en politisk vogn”.

S indkalder til samråd
De nye oplysninger i sagen får nu Socialdemokraterne til at indkalde til samråd med den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, der angiveligt selv skulle have deltaget i flere møder i forbindelse med sagen, mens hans stadig var uddannelses- og forskningsminister.

"Det, som lignede en svær grad af magt­arrogance hos én enkelt minister, viser sig nu at være en tilstand, som har præget hele regeringen. Derfor indkalder jeg i første omgang fagministeren i samråd for at redegøre for, om hele regeringstoppen aktivt har tilsidesat klokkeklare advarsler", siger han til avisen.

Søren Gade, Venstres gruppeformand på Christiansborg, bekræfter over for avisen, at Eva Kjer Hansen var under pres og forklarer desuden, hvorfor det var så vigtigt at inddrage hele regeringstoppen i processen frem mod udformningen af landbrugspakken.

"Fordi landbruget har været prygelknabe for hele speltsegmentet i København i årevis", svarer han.