Tegning: Ib Kjeldsmark
Tor Nørretranders, som er videnskabsjournalist, faglitterær forfatter og cand.techn.soc. fra RUC, kaldte fra scenen René Redzepi, som er manden bag det verdensberømte spisested, Noma, for nutidens Niels Bohr.
15.03.2016
Nyhed

Bohr, Redzepi og kunsten at lade sig kilde

På weekendens Vidensfestival var der udsolgt og fyldt med intellektuelt tankegods, da en række foredragsholdere fortalte om det, som interesserer dem mest. I vores syvende - og sidste - nedslag i festivalens mange spændende oplæg kan du møde Tor Nørretranders, som er videnskabsjournalist, faglitterær forfatter og cand.techn.soc. fra RUC.

Af Pernille Siegumfeldt

Ikke et ord om fremdriftsreform, fyringer og besparelser. Lørdag var en ubetinget hyldest til nysgerrigheden, kundskaben og fordybelsen. DM, Ræson og Det Kongelige Bibliotek inviterede for femte gang til vidensfestival, og for femte gang var der udsolgt.

Ordstyrer Clement Kjærsgaard havde kun nået at binde snørebåndet på sin ene støvle, førend han gik på scenen og bød velkommen til ”levende ord fra stærke formidlere, der har fuldstændigt frit slag til at tale om det, der optager dem lige nu”.

 
Tegning: Ib Kjeldsmark

I dag og de kommende dage bringer Magisterbladet.dk udpluk og nedslag fra årets vidensfestival - som i øvrigt er så stor en succes, at den for første gang får sin egen knopskydning i Aarhus til april. I det syvende - og sidste - nedslag giver vi ordet til Tor Nørretranders, som er videnskabsjournalist, faglitterær forfatter og cand.techn.soc. fra RUC:

Bohr, Redzepi og kunsten at lade sig kilde
"Forleden fik min kone og jeg serveret de skønneste madbananer på en restaurant i København. De var kogt i vand med et skvæt citron og sødet med honning. Kokken, der er søn af en makedonsk taxachauffør, kunne fortælle, at det kun er i Istedgade, man kan købe de særlige madbananer.

I sin tid tiltrak Niels Bohr de bedste fysikere fra hele verden, og det præger stadig miljøet på instituttet den dag i dag. Kokkenes Niels Bohr hedder Rene Redzepi. Det er på grund af restaurant Noma, at København i dag er en af de absolut mest spændende madbyer i hele verden.

Det knopskyder med spændende spisesteder i hele byen. Nogle tager eksotiske madvarer og  -vaner med sig hjemmefra og koger bananer, der smager som himlen. Andre – som Redzepi – kommer udefra og ser det, vi ikke selv længere kan få øje på: at vores region bugner af fantastiske råvarer, og at vi hverken behøver at hente skinke i Spanien eller gåseleverpostej i Frankrig.

Som Bohrs fysikere kommer der nu kokke fra alle lande og kildrer os lidt under hagen. Det er pisseirriterende og frydefuldt på samme tid.  Man mister lidt selvkontrol, men man vågner også af en døs. Det samme sker, når vi erkender, at hovedkvarteret ikke længere dur. De nye civile fællesskaber er også lige dele livgivende og øretæveindbydende. Men det er en god irritation. For man kan ikke kilde sig selv."
Tor Nørretranders, som er videnskabsjournalist, faglitterær forfatter og cand.techn.soc. fra RUC

Tegning: Ib Kjeldsmark

Tegning: Ib Kjeldsmark