Mette Reissmann kalder SU en "hjørnesten" i ambitionen om, at det danske uddannelsessystem skal bygge på fri og lige adgang til uddannelse for alle. Og henviser til, at det især er studerende fra såkaldt uddannelsesfremmede hjem, der vil falde fra, hvis der skæres i SU'en. En tendens, som også ses i en ny rundspørge blandt de studerende i Dansk Magisterforening.
26.05.2016
Nyhed

S: SU-forring­elser bliver uden os

Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann, er bange for, at eventuelle SU-forringelser bliver en del af efterårets skatteforhandlinger og derfor kommer til at finansiere skattelettelser.

Af Tobias Dinnesen
De fleste partier i blå blok - med støtte fra bl.a. Cepos, Axcelfuture og Dansk Erhverv - taler om, at SU'en skal afskaffes på kandidatdelen på de videregående uddannelser.

I weekenden sagde Socialdemokraternes grupperformand, Henrik Sass Larsen, i et større interview med Politiken, at han ikke kunne se nogen grund til at begynde at skyde et system ned, som "Danmark er globalt beundret for".

Samme melding kommer nu fra Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann, som i et debatindlæg på Altinget.dk kalder det "et mysterium", at fortalerne for SU-forringelserne stædigt holder fast i deres ønske om at skære i SU'en.

"For listen af argumenter, der viser, hvorfor SU'en er en kæmpe gevinst og en god forretning for både samfundet og den enkelte, er lang. At forringe SU’en giver ganske enkelt ikke saglig mening", skriver hun i debatindlægget.

LÆS OGSÅ: S-profil freder SU'en

Handler om skattelettelser
Hun kalder SU en "hjørnesten" i ambitionen om, at det danske uddannelsessystem skal bygge på fri og lige adgang til uddannelse for alle. Og henviser til, at det især er studerende fra såkaldt uddannelsesfremmede hjem, der vil falde fra, hvis der skæres i SU'en. En tendens, som også ses i en ny rundspørge blandt de studerende i Dansk Magisterforening.

"Hvis det står til Socialdemokraterne, bliver forringelser af SU’en ikke en realitet. For kort sagt vil det have alvorlige konsekvenser for den sociale mobilitet, ligesom det også er en dårlig forretning at tage penge op af lommen på de studerende", skriver Mette Reissmann.

Men hvis det ikke giver saglig mening at forringe SU'en, må der nødvendigvis stikke noget andet under, mener uddannelses- og forskningsordføreren.

"Med efterårets skatteforhandlinger er der brug for økonomisk råderum, hvis alle i blå blok skal ende tilfredse. Det vil bestemt ikke få mig til at få kaffen galt i halsen af ren og skær overraskelse, hvis SU-besparelsen bliver en del af forhandlingerne", pointerer Mette Reismann.

LÆS OGSÅ: SU-forslag rammer skævt