19.05.2016
Nyhed

Nye besparelser på vej? KU-ansatte frygter fyringer

Ledelsen på Københavns Universitet forbereder sig på "det store skrald" i 2019, mens medarbejderne lades tilbage med frygten for flere fyringer i fremtiden, skriver Universitetsavisen.

Af Tobias Dinnesen
Københavns Universitet (KU) har allerede nedlagt godt 500 stillinger, men hverken ledelsen eller medarbejderne virker helt overbeviste om, at turen i nedskæringsrutsjebanen er helt slut endnu.

I et interview med Universitetsavisen fortæller KU-direktør Jesper Olesen, at universitetet forbereder sig på "det store skrald" i 2019, og at man med de nuværende besparelser har købt sig tid til at finde ud af, om noget kan gøres anderledes.

I praksis betyder det, at universitetsledelsen er i gang med at få udarbejdet analyser af organisationen for at finde ud af, om og i givet fald hvor der kan spares mellem 10 og 15 procent. Og Jesper Olesen kan godt forstå, hvis det skaber en vis utryghed i organisationen.

"Vi kan desværre ikke udstede en jobgaranti, men det har vi i øvrigt aldrig kunnet. Ja, der er mere at være nervøs for end for fem år siden, men der er en beroligelse i, at der ikke sker noget i 2017 eller 2018. Vi kan ikke sige, at der ikke kan blive færre ansatte på KU, men vi har tid til at forberede os, hvilket gør det mere sandsynligt, at vi kan håndtere nedskæringerne ved naturlig afgang", forklarer han til Universitetsavisen.

Frygter fyringer
Det er udsigten til, at KU potentielt skal spare op til 800 mio. kr. mere i 2019, hvis de mest dystre forudsigelser kommer til at holde stik, der skaber usikkerhed på gangene på universitetet.

Men medarbejderne har mere end svært ved at se, hvordan universitetet skulle kunne klare de bebudede besparelser på mellem 10 og 15 procent, uden at det går ud over bemandingen.

Det forklarer Leif Søndergaard, som er lektor på KU, fællestillidsmand for de AC-ansatte på universitet samt formand for de universitetsansatte medlemmer af Dansk Magisterforening.

"Ledelsen siger, at den har store forhåbninger om at undgå at skulle fyre folk, men når man sparer på processer, vil der altid blive nogen tilovers, ellers er der jo ikke noget sparet", påpeger han over for Universitetsavisen og udtrykker forhåbning for, at en eventuel nedskæringsproces bliver blidere.