19.01.2016
Nyhed

Spareøvelse: DTU lukker institut for transport

Besparelser på uddannelsesområdet tvinger nu DTU til at nedlægge Institut for Transport, forklarer rektor Anders Bjarklev.

Af Tobias Dinnesen
I fremtiden vil forskningen i transport på DTU ikke foregå på et selvstændigt institut, som udelukkende har fokus netop forskning inden for transportens verden.

Det oplyser rektor Anders Bjarklev i en pressemeddelelse, hvor han fortæller, at instituttet, som har 80 medarbejdere ansat, nedlægges som selvstændigt institut, fordi der er skåret så langt ind til benet i bevillingerne på forskningsreserven, at der i længden ikke vil være grundlag for at opretholde et selvstændigt transportinstitut.

DTU-rektoren, som også er formand for rektorkollegiet i Danske Universiteter, henviser til, at der alene fra 2015 til 2016 sker en halvering i de afsatte midler på forskningsreserven til transportforskning fra 40 til 20 mio. kr. Derfor vil DTU nu se på, hvordan transportforskningen fortsat kan prioriteres.

"Den kommende analyse af transportområdet på DTU skal bl.a. sikre, at DTU’s bevillingsgivere også i fremtiden kan regne med en meget høj kvalitet i såvel den forskningsbaserede rådgivning som i uddannelserne, ligesom DTU fortsat vil bidrage med løsninger til udviklingen af en grøn og bæredygtig transportsektor", siger Anders Bjarklev.

LÆS OGSÅ: KU lukker optag på småfagshold og efterlyser en småfagsstrategi


"Ukloge besparelser"
DTU-rektoren forklarer, at nedlæggelsen af instituttet ikke kan undgå at få negativ betydning for forskningen inden for grøn teknologi.

Men samtidig kan Anders Bjarklev ikke se andre udveje i den nuværende situation, hvor han skal få universitetets budgetter til at hænge sammen på langt sigt oven på de varslede besparelser på hele uddannelsesområdet.

"Det er uforståeligt, at man vælger at spare på forskningen i de bæredygtige løsninger, som alle sukker efter. DTU har sagt det før og gentager det gerne: Vi finder det uklogt at spare på fremtiden. Men vi vil fortsat prioritere uddannelse og forskning inden for trafik og transport højt, og en fokusering af transportforskningen i nye sammenhænge på DTU er den rigtige måde at sikre dette på", pointerer han.