"Kan vi for eksempel gøre det lettere for forskerne at skifte frem og tilbage mellem universitetet og erhvervslivet? Eller kan vi bedre end i dag gøre universiteterne til rugekasse for nye iværksættere? Det er emner som disse, jeg vil diskutere med deltagerne på mødet", forklarer om en del af formålet med Forsknings- og Innovationsmødet, der afholdes torsdag og fredag i Kolding.
14.01.2016
Nyhed

Minister vil strømline forskningen

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen er torsdag og fredag vært for Forsknings- og Innovationsmødet i Kolding, hvor de videregående uddannelser, forskellige fonde, erhvervslivet og politikere mødes for at diskutere, hvordan dansk forskning kan gå "Fra viden til værdi".

Af Tobias Dinnesen
Torsdag og fredag er der folkemøde i forsknings- og innovationsmiljøet, når aktører fra de videregående uddannelser, erhvervslivet, diverse fonde og Folketinget mødes i Kolding til det årligt tilbagevendende Forsknings- og Innovationsmøde.

Temaet for konferencen har fået overskriften "Fra viden til værdi", skriver uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemeddelelse. Og målet for mødet er at diskutere, hvordan den danske forskning kan strømlines, så den udvikler nye løsninger og ideer, som kan omsættes til "vækst, beskæftigelse og øget velfærd".

I et debatindlæg i torsdagens udgave af Jyllands-Posten skriver uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, at det generelt går godt med den danske forskning, som leverer høj kvalitet og er ekstremt produktiv, men der er plads til forbedring, mener ministeren.

"De danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner er også blevet bedre til at omsætte deres forskning til idéer, der kan bruges af erhvervslivet. Der er en stigning i opfindelser, patenter og samarbejdsprojekter. Så det går den rigtige vej. Men vi kan gøre det bedre. For hvad hjælper det at bedrive forskning, hvis den ikke udbredes samt skaber værdi og vækst?" spørger ministeren retorisk.

Mere interaktion med omverdenen
Til lejligheden har ministeren derfor indkaldt mere end 100 deltagere fra forskellige miljøer, som enten udvikler og plejer forskningsmiljøerne eller på forskellige måder er aftagere af de gode idéer.

Derudover har ministeren inviteret repræsentanter fra innovative miljøer i Silicon Valley i Californien og Israel, hvor de er lykkedes med at skabe nogle af de resultater, som ministeren efterspørger.

Og desuden Esben Lunde Larsen har selv en række åbne spørgsmål, som han gerne vil have sat fokus på i forbindelse med mødet i Kolding.

"Kan vi for eksempel gøre det lettere for forskerne at skifte frem og tilbage mellem universitetet og erhvervslivet? Eller kan vi bedre end i dag gøre universiteterne til rugekasse for nye iværksættere? Det er emner som disse, jeg vil diskutere med deltagerne på mødet", forklarer han.

Højtuddannet arbejdskraft til hele landet
En af de andre udfordringer, som ministeren sætter fokus på, er skismaet med at få højtuddannet arbejdskraft ind i små og mellemstore virksomheder - især uden for de store byer.

Uden for de store byer er virksomhederne "mindre innovationsaktive" og gør mindre brug af højtuddannet arbejdskraft. Derfor vil Esben Lunde Larsen se på, hvordan der kan bygges bro mellem forskningsmiljøet og erhvervslivet i hele Danmark.

"Med vækstpiloterne (en støtteordning, der giver tilskud til at ansætte akademisk arbejdskraft i små- og mellemstore virksomheder, red.) får vi højtuddannede medarbejdere ud i mange grene af Danmark, og det er et springbræt for vækst og job. For at få en akademiker ind betyder ofte, at virksomheden vækster. Og når virksomheden vækster, giver det samtidig job til flere i de blå kedeldragter", pointerer ministeren.