22.01.2016
Nyhed

Før samråd om udflytning: Ekspert kritiserer mørklægning

Finansministeriet mørklægger al talmateriale vedrørende udflytningen af de statslige arbejdspladser, skriver DR. Ekspert i offentlighedsloven kritiserer, at der ikke bliver givet aktindsigt i sagen.

Af Tobias Dinnesen
Hvor stor bliver flytteregningen i forbindelse med udflytningen af 3900 statslige arbejdspladser?

Indtil videre har offentligheden ikke kunnet få konkrete svar fra regeringen i sagen, og nu skriver DR Nyheder, at netop omkostningerne forbundet med udflytningen er blevet mørklagt i en aktindsigt, som DR har anmodet om hos Finansministeriet.

Ministeriet skriver i afslaget, at det vurderer, at der er tale om interne dokumenter, "der har karakter af ministerbetjening". Det samme svar får DR fra en række af de ministerier, hvor en eller flere styrelser står til at skulle flytte ud.

Ekspert kritiserer mørklægning
Afslaget begrundes som beskrevet i ministerbetjening, hvilket længe har været en stærkt omdiskuteret paragraf i den reviderede udgave af offentlighedsloven, som folketinget vedtog under store protester fra især de danske medier.

Dengang som nu var Oluf Jørgensen, nuværende offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af landets førende eksperter i offentlighedsloven, stærkt kritisk over for de undtagelser for aktindsigt, som loven giver mulighed for. Den nuværende sag understreger blot substansen i hans kritik, mener han.

"Jeg mener, at offentlighedslovens undtagelser er alt for brede. Vurderinger fra institutioner, der skal udflyttes, burde være offentlige. Da der ikke er tavshedspligt, kunne Finansministeriet fuldt lovligt offentliggøre, hvis ministeriet ønskede at styrke den offentlige debat", siger han til DR Nyheder.

Generel tendens
Også på Magisterbladet har vi oplevet, at forsøg på at få aktindsigt i processen i forbindelse med udflytningen af de statslige arbejdspladser kan være mere end udfordrende.

Eksempelvis har Magisterbladet siden 15. december haft en anmodning om aktindsigt hos NaturErhvervstyrelsen for at få adgang til en konkret vurdering fra styrelsen i forbindelse med udflytningen. Indtil videre er svaret blevet udskudt flere gange.

I dag, fredag, er der samråd på Christiansborg om netop udflytningen af statslige arbejdspladser. Her vil udvalget for Landdistrikter og Øer blandt andet forsøge at få svar på, om de 400 mio. kr., som regeringen i første omgang har afsat til udflytningen, vil dække de reelle udgifter ved udflytningen.

Det begynder kl. 14.30, og interesserede kan følge med live på ft.dk.