23.02.2016
Nyhed

Udflytning: Flytteregningen ender på en mia. kr.

Det kommer til at koste 1 mia. kr. at udflytte 3900 statslige arbejdspladser, oplyser finansminister Claus Hjort Frederiksen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i en fælles meddelelse.

Af Tobias Dinnesen
Regningen for at flytte godt 3900 statslige arbejdspladser fra primært hovedstadsområdet og ud til en række mindre byer ender på godt en mia. kr.

Det viser de indmeldinger, som de ansvarlige ministerier er kommet med, efter at de mange styrelser og nævn har regnet på flytteomkostninger for deres specifikke område. Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

Ifølge beregningerne vil det dermed i gennemsnit komme til at koste 250.000 kr. per udflyttet arbejdsplads. Regeringen har i første omgang afsat 400 mio. kr. på finansloven i 2016 til at finansiere dele af udgifterne i forbindelse med flytteprojektet.

"Udflytningen af de statslige arbejdspladser er ikke en spareøvelse, men en politisk prioritering for at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Derfor er der også midlertidige udgifter, der skal dækkes. Fra regeringen side har vi prioriteret at afsætte midler til udflytningen, der dækker dele af ministeriernes udgifter. Resten finansieres inden for ministeriernes egne rammer, hvilket bør være en overkommelig opgave for de enkelte ministerier", forklarer finansminister Claus Hjort Frederiksen i pressemeddelelsen.

DM: Uhørt metode
Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening (DM), forstår slet ikke den udmelding om, at der kun er tale om en delvis finansiering.

"Det er helt uhørt, at regeringen beordrer arbejdspladserne til at finansiere størstedelen af den omkostningstunge flytning af statslige arbejdspladser. Det kan ikke undgå at betyde færre udflyttede job, ligesom der vil ske fyringsrunder på de tilbageværende arbejdspladser i København", siger hun og uddyber:

"Regeringen ender med at snyde hele landet for arbejdspladser, og regeringens projekt Bedre Balance i de statslige arbejdspladser falder på gulvet. Regeringen risikerer nu også, at mange medarbejdere, der har overvejet at flytte med, nu tøver endnu mere af frygt for, at deres arbejdsplads bliver sparet væk."

Sen flytning

En lang række styrelser og nævn flytter først med udgangen af 2017, hvor også regeringens endelige deadline ligger. Kun en enkelt institution overskrider den sidste frist, da Udlændingestyrelsen har opgivet sin flyttedato til at være i starten af 2018, som magisterbladet.dk tidligere har beskrevet.

I den kommende tid sparkes der for alvor gang i den store udflytning af statslige arbejdspladser - og i den forbindelse har Troels Lund Poulsen en opsang til ministerierne.

"Det er nu de enkelte ministerier, der har ansvaret for, at udflytningen bliver en succes", forklarer han.

En flytning annulleres
Som magisterbladet.dk tidligere har skrevet ville det koste i omegnen af 124 mio. kr. at flytte Statens Værksteder for Kunst fra Christianshavn til Kronborg i Helsingør.

Afdækningen af den høje flytteregning fik kulturminister Bertel Haarder til at forklare til Politiken, at en regning i den størrelsesorden formentlig ville fjerne grundlaget for at flytte værkstederne, fordi der skal være "sund fornuft" i udflytningerne.

Og i tirsdagens pressemeddelelse oplyses det, at netop den flytning i første omgang er blevet sparket til hjørne med henblik på at finde en eventuel alternativ placering.