22.02.2016
Nyhed

SU-lån er en god forretning for staten

Selv om den danske stat siden 2011 har tjent 1,5 mia. kr. på at låne penge til studerende via de såkaldte SU-lån, så vil regeringen, trods kritik fra begge sider af den politiske midte, ikke ændre på reglerne.

Af Tobias Dinnesen
Der er penge i at låne penge til de studerende.

Det viser en opgørelse af den danske stats fortjeneste ved at tilbyde de studerende de såkaldte SU-lån, som Ugebrevet A4 har lavet. Den viser, at staten siden 2011 har haft en indtægt på 1,5 mia. kr. Årsagen til, at det er en god forretning for staten, er, at renten for tiden er så lav, at staten tjener penge på at låne billigt og udlåne til en noget højere rente.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF kritiserer, at SU-lånene er blevet til en pengemaskine for staten, men kritikken bider ikke på regeringen, forklarer uddannelses- og forskningsordfører Anni Matthiesen (V).

"Vi skal holde fast i, at Danmark har nogle af de bedste støttemuligheder under uddannelse. Det kan måske virke grotesk lige nu, hvor renten er så lav, men når den stiger igen, så ligger der en tryghed i en fast rente på fire procent", siger hun til Ugebrevet A4.

Studerende: Absurd, at staten skal tjene penge på os
Selv om der også er problemer forbundet med at låne penge til de studerende - eksempelvis er antallet, som misligholdte tilbagebetalingen af deres SU-lån, steget fra 5000 til 8000 de sidste fem år - så forstår de studerende ikke, hvorfor SU-lånene skal give så markante overskud.

Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd, peger på, at det rammer en i forvejen presset gruppe i samfundet.

"Jeg synes, det er lidt absurd, at staten skal tjene penge på en af de grupper i samfundet, som i forvejen har en meget stram økonomi", siger hun.