24.02.2016
Nyhed

Drama: Løkke vil beholde omstridt minister

Trods gentagne trusler om mistillid fra de Konservative, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde onsdag eftermiddag, at han har i sinde at beholde Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister. Opdatering: Eva Kjer Hansen kommenterede på den kaotiske situation efter afbrudt

Af Tobias Dinnesen
Hertil og ikke længere.

Sådan lyder det nu fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag efter 17 timers tavshed trådte frem i Spejlsalen i Statsministeriet. Han nægter med andre ord at lade sig presse til at fyre miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som er kommet i modvind efter en række uheldige sager.

Det hele kulminerede tirsdag med først en forskerhøring og siden et samråd - og summen af tirsdagens kardemomme fik så de Konservative til at sige, at partiet havde mistet tilliden til Eva Kjer Hansen, men at partiet stadig støtter regeringen.

Statsministeren understregede dog på sit pressemøde, at han havde gennemgået hele forløbet omkring tilblivelsen af landbrugspakken - og at han ikke kunne få øje på, at der skulle være givet urigtige oplysninger til Folketinget.

"Men nu står vi med en gordisk knude, for tingene er kørt fast. Man siger, gordiske knuder skal hugges over, og det kan jeg da godt se, at det er nemt at gøre. Den ene måde er at skille mig af med ministeren, men hende nærer jeg sådan set tillid til. Så det er ikke nogen særlig attraktiv løsning. Slet ikke fordi det kan danne præcedens. Vi kan ikke have et tillidsfuldt samarbejde, hvor man uden varsel pludselig trækker taburetten under en minister, for hvem bliver så den næste", sagde statsministeren direkte henvendt til de Konservative

LÆS OGSÅ: Landbrugspakken består, mens ministeren måske går

Nyt valg en mulighed
De Konservative har sagt, at de ikke vil acceptere Eva Kjer Hansen i andre ministerroller end den nuværende, og det lægger et ekstra pres på statsministeren.

Men netop den fremgangsmåde gik statsministeren hårdt i rette med på pressemødet. Han forklarede, at han på et internt møde i blå blok først på tirsdagen ikke havde set en ministerstorm komme. Derfor kom det i høj grad bag på ham, at de Konservative pludselig tirsdag aften var kommet frem til, at partiet havde mistet tilliden til Eva Kjer Hansen.

"Den anden måde at løse den gordiske knude på er at udskrive et folketingsvalg. Det er bestemt også en mulighed, men det rummer bestemt også en risiko", understregede statsministeren og henviste med tydelig gru til, at eksempelvis de Radikale i så fald kunne ende med at sidde for bordenden, når den nuværende flygtningekrise skal håndteres.

Nyt krisemøde i blå blok

Med truslerne om at udskrive et nyt valg og en klar opbakning til Eva Kjer Hansens position som minister i den nuværende regering er der nu pres på blå blok.

Statsministeren vil omvendt forsøge at løse den aktuelle krise ved at forsøge at skabe enighed internt i blå blok om vejen fremad, så det ikke ender i valg.

"Det forekommer mig ikke attraktivt at hugge den gordiske knude over, men måske kan vi løsne den. Derfor vil jeg gerne række hånden frem til de Konservative. Derfor har jeg indkaldt vores støttepartier til forhandling kl. 16, og så må vi se, om vi kan løse problemerne. Så vi kan undgå et nyvalg. Jeg vil, så stærkt som jeg kan, appellere til de borgerlige partier til at tage imod den her invitation", understregede statsministeren.

Tak for opbakningen, chef
Selv om både Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape Poulsen har meget på spil i det politiske spil, der netop nu pågår omkring miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, så er det den omstridte minister, som går rundt med fyringstrussel hængende over hovedet.

Onsdag er hun mødt på arbejde som normalt, og en af dagens opgaver var at møde op på et samråd i en anden af de uheldige sager, der har ramt ministeren. Her skulle hun bl.a. forholde sig til kritik af, at Bæredygtigt Landbrug i for høj grad har sat et aftryk på et kommissorium til en ekspertgruppe, der skal kigge på fremtidens regler for oprensning af vandløb.

Men samrådet blev ret hurtigt afbrudt, da Simon Kollerup, Socialdemokraternes landbrugsordfører, efter at have motiveret indkaldelsen til samrådet, ikke ønskede at fortsætte samrådet, da ministeren har et flertal imod sig i Folketinget.

Bagefter fangede TV2 News hende til en kommentar til den opbakning, Lars Løkke Rasmussen tidligere onsdag gav hende.

"Den er jeg rigtig glad for. Det er dejligt at have en chef, der bakker en op og kan se, at man leverer resultater", sagde miljø- og fødevareministeren.