18.08.2016
Nyhed

LA og K vil skære i dagpenge til nyuddannede

Liberal Alliance og Konservative er klar til at skære i dimittendsatsen for at finansiere 2025-planen. Det er på trods af, at de nyuddannedes dagpenge blev beskåret så sent som sidste efterår for at få råd til at forlænge dagpengeperioden.

Af Louise Egholm Burcharth
De unge står igen for skud for at finansiere regeringens 2025-plan for Danmarks økonomi, hvis det står til Liberal Alliance og Konservative.

Ifølge beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance Laura Lindahl er partiet ikke bleg for at se på nye besparelser på dagpengesatsen til nyuddannede ledige. Det siger hun til Børsen torsdag.

”Vi ønsker at ændre ethvert incitament, så det peger i retning af at komme i arbejde i stedet for at være på offentlig forsørgelse. Der må man bare konstatere, at der med dimittendsatsen er nogle skæve incitamenter. Det er klart, at det er et oplagt sted at kigge”, siger hun og får opbakning fra Rasmus Jarlov, beskæftigelsesordfører for De Konservative.

Kold skulder fra DF og V
Udspillet kommer, selvom der landede en aftale i oktober sidste år mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som sænkede dimittendsatsen til 71,5 procent af den maksimale dagpengesats for nyuddannede uden børn.

Men ifølge Laura Lindahl er der stadig nogle ”skæve incitamenter”, når man går fra en SU og op i indtægt, fordi man kommer på dagpenge – selv med den beskårede sats.

I dag har en nyuddannet udsigt til at gå fra 5.941 kr. i SU til 12.951 kr. i dagpenge efter endt uddannelse.
Forslaget bliver dog ikke modtaget med åbne arme af Dansk Folkeparti.

”Vi har en aftale, som er lavet for nyligt omkring dimittendsatsen, hvor vi har sat satsen ned. Og det er ikke en aftale, vi vil gå ind og ændre på”, siger Bengt Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.
Heller ikke Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, lægger op til ændringer, siger han til Børsen.