01.04.2016
Nyhed

Ungdommen får sit eget folkemøde

Til efteråret arrangeres for første gang Ungdommens Folkemøde. Her skal unge gå i dialog med det omgivende samfund og det skal bidrage til nye måder at tænke samfundsengagement og deltagelse.

Af Martin Ejlertsen
Til september fyldes Søndermarken på Frederiksberg i København med flere tusinde unge og organisationer, når der for første gang arrangeres Ungdommens Folkemøde.

Folkemødet på Bornholm afholdes hvert år i juni, og det er lige midt i de unges eksamenstid. Derfor har langt de fleste unge hverken tid eller overskud til at deltage i Folkemødet på Bornholm. Det er et problem for de unge, og det er et problem for demokratiet, påpeger cand. mag. i filosofi og innovation Olav Hesseldahl, som er medstifter og projektleder i Ungdomsbureauet, der arrangerer Ungdommens Folkemøde.

”Det er vigtigt, at demokrati også foregår fysisk og ikke bare sker på Facebook og digitale platforme. På skolebænken træner man i stadig større grad de unge til at blive medarbejdere og ikke demokratiske borgere. Derfor skal Ungdommens Folkemøde være det sted, hvor alle unge mødes omkring demokratiet væk fra skolebænken”, siger Olav Hesseldahl.

Blande sig
Ungdommens Folkemøde afholdes den 8. og 9. september og er rettet mod unge mellem 15-30 år - især fra ungdomsuddannelserne, men også de videregående uddannelser.

Ungdomsbureauet har allieret sig med undervisere på alle ungdomsuddannelserne for at mobilisere så mange unge som muligt.

”De unge har brug for platforme, hvor de kan prøve sig selv af. Derfor vil vi samle unge fra hele landet til et folkemøde, hvor de unge kan blande sig og engagere sig i samfundet”, siger Olav Hesseldahl.

15.000 unge
Ungdommens Folkemøde vil have en masse stade og flere scener, ligesom man kender det fra Folkemødet på Bornholm. Der forventes at deltage 15.000 unge og op mod 40 organisationer, hvoraf 22 allerede har givet tilsagn. Det gælder blandt andet ungdomspartierne og flere moderpartier fra Christiansborg, og organisationer som DEA, Roskilde Festival, LO, KFUM og KFUK, Finansrådet og mange flere.  

Alle de deltagende organisationer på mødet pålægges mantraet, at nutidens udfordringer skal løses med fremtidens borger.

”Alle de deltagende organisationer skal på mødet behandle en central samfundsproblematik, hvor der er brug for at lade de unges hverdag spejle sig i en aktuel samfundsudfordring. Det kan fx være en pensionskasse, som skal booste de unges forståelse af pensioner”, siger Olav Hesseldahl.