01.04.2016
Nyhed

Økonomer undsiger besparelser: Invester i uddannelse

I en 'blindtest' har 55 økonomer vurderet tre konkrete forslag til at skabe vækst i Danmark fra partierne i Folketinget, og De Radikales forslag om at investere massivt i uddannelse og forskning får størst opbakning.

Af Tobias Dinnesen
Jyllands-Postens finansmedie, finans.dk, har sat sig for at finde ud af, hvilket parti der er det bedste vækstparti ved at bede Folketingets partier om at sende tre konkrete forslag til, hvordan væksten i Danmark kan øges.

Samlet set har Liberal Alliance, skarpt efterfulgt af de De Radikale, de bedste bud på, hvordan den opgave skal løftes, vurderer 55 økonomer i en blindtest, hvor de ikke har kendt navnet på partiet, der har stillet forslaget, skriver finans.dk.

Set i lyset af regeringens besparelser på uddannelses- og forskningsområdet er det dog interessant, at det forslag, som flest økonomer sætter flueben ud for som det, der vil give mest vækst, er De Radikales forslag, som lyder "Investér massivt i forskning, udvikling og uddannelse: 1 pct. af BNP i offentlige forskningsmidler er en bund - ikke et loft".

SEB: Åbenlyst rigtigt at investere i uddannelse
Historien kommer i kølvandet på deprimerende udsigter for den danske økonomi, som ikke skulle have vokset tilstrækkeligt over de seneste ti år. Det betyder de facto, at Danmark er fattigere nu end for ti år siden.

Det får Thomas Thygesen, som er cheføkonom i den svenske bank SEB, der står bag den førnævnte analyse af Danmarks vækst de seneste ti år, til at give sin uforbeholdne opbakning til De Radikales forslag.
"Det er helt åbenlyst rigtigt, at vi skal satse mere på forskning og uddannelse", siger han til finans.dk.

Det næstbedste forslag kommer ifølge økonomerne i øvrigt fra SF og befinder sig i samme boldgade, da partiet vil få flere unge, voksne og arbejdsløse til at tage en uddannelse som faglært.