Thora Samsø Fast ser ikke Ringkøbing som en del af det forkætrede Udkantsdanmark, som provinsen så ofte benævnes.
10.09.2015
Nyhed

Udflytning: Ringkøbing - hvorfor ikke?

Aarhus kan blive støvsuget for nyuddannede magistre, hvis regeringen vælger at placere mange statsarbejdspladser i Jylland.

Af Thomas Bøttcher
Dansk Folkepartis ønskeliste over statsarbejdspladser, som partiet vil flytte til provinsen, omfatter op imod 6.000 årsværk, hvoraf omkring 2.900 er akademiske.

Uanset hvilke planer Venstre fremlægger, viser alle erfaringer, at de ansatte ikke flytter med. Det var tilfældet, da Skat etablerede sit betalingscenter i Ringkøbing, da Sikkerhedsstyrelsen fik adresse i Esbjerg, da Domstolsstyrelsen valgte at placere Tinglysningsretten i Hobro, og da Statsforvaltningen fik en afdeling i Nykøbing Falster.

I alle tilfælde valgte størstedelen af medarbejderne at sige nej tak til at flytte med, hvis de da ikke forinden havde fundet et nyt job.

Eksemplerne er mange, og de udenlandske erfaringer er identiske, fx i Norge, hvor 75-90 pct. af medarbejderne sagde nej tak til at flytte med, da man i 2003 flyttede 800 offentlige arbejdspladser fra Oslo til andre norske byer.

En jobåbning?

Siger en medarbejder nej tak til en ”uansøgt forflyttelse” – forudsat at den geografiske flytning indebærer en væsentlig ændring af ansættelsesforholdet – står vedkommende i princippet i en situation, der svarer til en afskedigelse.

Går det, som det nogenlunde ”plejer” i forbindelse med de forestående udflytninger, er der altså udsigt til en betydelig udskiftning på medarbejdersiden i en række styrelser. Ubehageligt for de nuværende ansatte – men en jobåbning for dem, der står uden for arbejdsmarkedet, eller fx kommunalt ansatte, der godt kunne tænke sig et job i staten.

For de styrelser, der flyttes til Jylland, synes især Aarhusområdet at være et oplagt sted at rekruttere magistre. Eksempelvis er der i Region Østjylland for tiden omkring 100 ledige magistre med en naturvidenskabelig baggrund. I Nordjylland, Vestjylland og Sydjylland var der i samme periode blot 27 ledige cand.scient.er. – tilsammen.

Men hvad er sandsynligheden for, at man gider flytte fra det hyggelige Aarhus til fx det barske Vestjylland?

Ganske god, i hvert fald hvis man spørger Thora Samsø Fast, der arbejder som biolog ved Naturstyrelsen i Ringkøbing.

Læs hendes historie i det seneste nummer af DM Offentlig lige her