24.09.2015
Nyhed

1000 dimittender mister dagpenge i 2015

Sidste år faldt 800 akademiske dimittender ud af dagpengesystemet. AC forventer, at det tal bliver endnu højere i år.

Af Pernille Siegumfeldt

Den gryende morgenluft, som mange mener at kunne se tegn på i dansk økonomi, har endnu ikke sat sig spor i ledighedstallene for akademikere. 
Det viser de seneste ledighedstal fra AC, der gælder for august måned.

 Særligt bekymrende er situationen for dimittenderne. Det siger Jens Mølbach, der er sekretariatschef i AC.

”Sidste år røg 800 dimittender ud. I år forventer vi, at yderligere op mod 1.000 mister deres dagpenge. Det vil sige, at ca. 5 pct.  af dimittendårgangene 2012 og 2013 sandsynligvis aldrig kommer til at bruge deres uddannelse og akademiske færdigheder. Det er en personlig katastrofe for mange unge, og samfundsøkonomisk helt ude i skoven”, siger Jens Mølbach.

Alene i de første otte måneder af 2015 har 2189 akademikere mistet dagpengeretten. Det er kommet noget bag på AC, at akademikerne tegner sig for så stor en del – 20 pct. -af dem, som mister dagpengeretten, når de kun udgør godt 10 pct. af den samlede arbejdsstyrke og 10 pct. af det samlede antal ledige.

AC´s sekretariatschef vurderer, at det formodentlig hænger sammen med, at nogle af de hjælpemidler, som tidligere har hjulpet akademikerne ud på arbejdsmarkedet, er skåret væk.

Mangler redskaber
"Videnpilot-ordningen, som gav rigtig mange jobs i små og mellemstore virksomheder, er stoppet. Også adgangen til  6-ugers selvvalgte uddannelser og kurser i fx forretningsforståelse er skåret væk. Vi mangler simpelthen redskaber til at kunne skabe nye jobåbninger og skaffe beskæftigelse til det stigende antal akademikere, der bliver udklækket i disse år,” forklarer Jens Mølbach.

Ifølge AC´s ledighedstal  er den samlede akademikerledighed steget med 4,1 pct. siden august sidste år, så der nu er 12.200 akademikere uden arbejde.
For magistrene alene er den sæsonkorrigerede ledighed også gået en anelse op fra 2014-15. I august sidste år var 2731 registreret som arbejdsløse, I august 2015 var tallet 3040.