IG Nobel-prisernes officielle maskot, "The Stinker", ses her.
22.09.2015
Nyhed

Harvard belønner fjollet forskning

Hvad sker der kemisk i kroppene på to mennesker, der kysser? Og tisser et dyr i kortere eller længere tid, afhængig af sin størrelse? For 25. gang er IG Nobel priser for fjollet, men tankevækkende, forskning uddelt.

Af Pernille Siegumfeldt

Hvis din chef tager mange risici, er der større chance for, at han/hun oplevede – og overlevede – en naturkatastrofe i sin tidlige barndom.

Sådan lyder et af de mange sjove – og interessante – forskningsresultater, der i torsdags blev hædret med en IG Nobel pris ved årets ceremoni på Harvard University. En ceremoni, som det videnskabelige magasin Nature har kaldt for det indiskutable højdepunkt i den videnskabelige kalender.

Det er et andet magasin, ”The Annals of Improbable Research”, der står bag IG Nobel, og priserne går til forskere inden for både fysik, matematik, medicin, litteratur, økonomi, biologi og en hel del andet. I år blev IG Nobel uddelt for 25. gang, og der var både ubrugelige, sjove og tankevækkende prisvindere i blandt.

Hvad?
Litteraturprisen 2015 gik fx til hollandske, amerikanske og australske forskere, der har fundet ud af, at ordet ”huh” – hvad? På dansk – findes i alle sprog – uden at forskerne helt kan forklare hvorfor.

Også tyskerne har humor. Matematikprisen tilfaldt to tyske forskere, som har brugt matematiske formler til at udregne, hvordan Moulay Ismael Den Blodtørstige, kejser af Marokko, formåede at blive far til ikke færre end 888 børn.

Prisen i kategorien zoologi gik til to amerikanske og canadiske forskere, der begge havde ladet sig stikke 25 gange af en honning bi forskellige steder på kroppen for at finde ud af, hvor stikkene gør mest ondt (i næseboret, på overlæben og penishovedet) og mindst (hovedkraniet, den midterste tå og overarmen).

Lidt uden for sædvanlig forskerkategori blev Bangkoks Politi hædret med IG Nobel prisen i økonomi.  Prisen blev givet for styrkens forslag om at tilbyde ekstra løn til politimænd, der nægter at modtage bestikkelse.

Hvis du har lyst til et godt grin eller vil se alle de stolte prismodtagere på Harvard University i torsdags, kan du gå ind på linket her.