01.10.2015
Nyhed

Danske universiteter fylder på prestigefyldt rangliste

Seks danske universiteter er med på Times Higher Educations rangliste over de 800 bedste universiteter i verden. Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU er alle i top 200.

Af Tobias Dinnesen
Københavns Universitet er det bedst placerede danske universitet med sin delte 82. plads på den prestigefyldte rangering af verdens bedste universiteter, som Times Higher Education hvert år laver under navnet World University Rankings. Dermed tager universitetet springet fra 160. pladsen og ind i top 100.

Fem andre danske universiteter er kommet med på ranglisten, som i år er blevet udvidet til at omfatte de 800 bedste universiteter. Alle de danske universiteter på listen er i top 400, og Danmark kan være stolt af sin placering, forklarer Phil Baty, der er redaktør på Times Higher Educations World University Rankings.

"Det er gode nyheder for Danmark at være kommet med på denne liste over verdens bedste universiteter. Det er nu et af 70 lande, som rangerer blandt de bedste fire procent af verdens universiteter - det kan Danmark være glad for at opnå igen i år", siger han i en pressemeddelelse.

De seks danske universiteter i top 400:

 1. Københavns Universitet 82
 2. Aarhus Universitet 149
 3. DTU 167
 4. Aalborg Universitet 201-250
 5. CBS 201-250
 6. SDU 301-350

Sidste år var DTU det bedste placerede danske universitet med sin 121. plads, mens Aarhus Universitet var det næstbedste danske universitet på 153. pladsen, og først nede på en delt 160. plads fandt man Københavns Universitet.

Europa bryder den britisk-amerikanske dominans
Schweiz er med ETH Zürich det eneste land ud over USA og Storbritannien, der er repræsenteret i top 10. Men også Tyskland udfordrer den normalt så store britisk-amerikanske dominans på liste.

Danmarks nabo mod syd har nu 20 uddannelsesinstitutioner repræsenteret i top 200 - tre af dem endda i top 50. Den absolutte elite udgøres dog stadig af USA og Storbritannien, mens Tyskland og Holland stempler ind på henholdsvis 3. og 4. pladsen.

"Europa er, med stærke præstationer fra universiteter i Schweiz, Tyskland og Holland, i gang med at erodere de britisk-amerikanske universiteters traditionelle dominans", siger Phil Baty med henvisning til, at der er flere europæiske universiteter i top 200 end nogensinde før.

Top 10 over de universiteter i verden:

 1. California Institute of Technology
 2. University of Oxford
 3. Stanford University
 4. University of Cambridge
 5. Massachusetts Institute of Technology
 6. Harvard University
 7. Princeton University
 8. Imperial College London
 9. ETH Zürich
 10. University of Chicago
  Se hele Times Higher Education World University Rankings her
Sverige dominerer i Norden
Københavns Universitet er det 4. bedste universitet i Skandinavien ifølge den netop offentliggjorte rangliste. Det er to svenske og et finsk universitet, der henviser det københavnske universitet til fjerdepladsen.

Aarhus Universitet er det 6. bedste universitet i Norden med sin placering på en delt 149. plads.

Den skandinaviske top 5 følger herunder:
 1. Karolinska Instituttet (Sverige) 28
 2. University of Helsinki (Finland) 77
 3. Uppsala University (Sverige) 81
 4. Københavns Universitet (Danmark) 82
 5. Lund University (Sverige) 90