En del af forklaringen på de opsigtsvækkende resultater i undersøgelsen kan ifølge forskerne være, at det er de adspurgte personer, som selv har angivet den tid, de sidder stille.
13.10.2015
Nyhed

Kontorarbej­de fører ikke til tidlig død

Overraskende: Et nyt studie viser, at der ikke umiddelbart er en direkte sammenhæng mellem stillesiddende kontorarbejde og tidlig død, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Af Tobias Dinnesen

Stillesiddende kontorarbejde giver ikke større risiko for at dø tidligt.

Det er det opsigtsvækkende resultat af en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet i samarbejde med universitetshospitalet VI University Medical Center Amsterdam. Det skriver Magasinet arbejdsmiljø tirsdag.

"Vi ved, at når den samlede siddetid på arbejdet og i fritiden er rigtig høj, så øger det risikoen for for eksempel diabetes 2 og for tidlig død. Derfor er det overraskende, at længerevarende, stillesiddende tid på jobbet ikke kan kobles med for tidlig død", siger en af forskerne bag undersøgelsen, videnskabelig assistent Simone Visbjerg Møller, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Mere stillesiddende arbejde

Undersøgelsen viser, at næsten 40 procent af de 12.000 mennesker, som undersøgelsen omfatter, sidder ned i mere end 75 procent af deres arbejdstid. I 1990 var det 33 procent, som oplevede det samme i deres hverdag.

Det er især blandt de højtuddannede, at der er sket et skred, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Blandt de lavtuddannede er der nemlig ikke flere end tidligere, der oplyser, at de sidder meget ned i deres daglige arbejde.

Men det var ikke muligt at påvise en sammenhæng mellem stillesiddende arbejde og en øget risiko for at dø tidligt. Det er ellers tidligere påvist, at folk, der generelt sidder meget ned hver dag, har en øget risiko for livstilssygdomme og dermed for at dø tidligt.

Nyt studie nødvendigt
En del af forklaringen på de opsigtsvækkende resultater i undersøgelsen kan ifølge forskerne være, at det er de adspurgte personer, som selv har angivet den tid, de sidder stille.

Derudover er der ofte også en sammenhæng mellem ansatte med en længerevarende uddannelse og en sundere livsstil. Det er der ikke i tilstrækkelig grad taget højde for i undersøgelsen. Derfor vil det være gunstigt med et nyt studie, siger Simone Visbjerg Møller.

"Vi har i dette studie kun undersøgt betydningen af stillesiddende arbejde i forhold til risikoen for tidlig død. Derfor kan vi ikke udelukke, at stillesiddende arbejde kan føre til andre livsstilssygdomme. For at undersøge dette nærmere starter forskere på NFA nu et nyt projekt, der anvender bevægelsesmålere for at registrere siddetid", forklarer hun.