29.10.2015
Nyhed

DM-formand til demonstration: En myte, at uddannelserne er kornfede

Torsdag var der stor demonstration i både København og Aarhus mod regeringens bebudede uddannelsesbesparelser. DM’s konstituerede formand angreb fra talerstolen besparelserne for at gøre det umuligt at levere den fornødne kvalitet.

Af Tobias Dinnesen
”Lad mig starte med at slå fast, at der er skåret markant på uddannelserne også i de forrige år. Det er en myte, at uddannelserne er 'kornfede'”.

Sådan indledte Dansk Magisterforening (DM’s) konstituerede formand, Camilla Gregersen, sin tale ved den store demonstration mod besparelserne på uddannelsesområdet, som torsdag samlede titusindvis alene i København.

”Når økonomien strammer, er det første offer altid undervisernes forberedelsestid. Det rammer både på universiteter og professionshøjskoler og har store negative konsekvenser for kvaliteten af uddannelserne. Underviserne går i stigende omfang ned med stress. De vil naturligvis gøre alt for at opretholde en god kvalitet i deres arbejde. Men de bliver fanget i et krydspres mellem manglende ressourcer og både deres egne og de studerendes krav om høj kvalitet”, sagde hun.

Bred alliance

Allerede tidligt torsdag eftermiddag begyndte de første demonstranter at samle sig på Rådhuspladsen. Spredte klynger af unge mennesker befolkede den plads, der senere skulle danne rammen om starten på demonstrationen. Her råbte de kampråb og demonstrerede mod besparelserne på deres område.

Demonstrationen er blevet til efter initiativ fra Danske Studerendes Fællesråd (DSF), og både DM og DM Studerende deltog aktivt under Uddannelsesalliancens faner.

Den gik fra netop Rådhuspladsen og endte foran Christiansborg. Og det var foran det danske parlament, at Camilla Gregersen holdt sin tale. Og fra talerstolen fortalte DM-formanden om et meget konkret eksempel på, hvor presset universiteternes økonomi er.

”Jeg talte med en underviser den anden dag – han har fået forbud mod at købe en togbillet til Århus i forbindelse med
forskning, for universitetet har ikke råd. Det fortæller, at man allerede nu tæller småpengene”, forklarede hun.

Vidtrækkende konsekvenser
Camilla Gregersen advarede om, at det ikke bare har konsekvenser på kort sigt, at regeringen har bebudet, at den vil spare på uddannelsesområdet.

Hvis man sætter det lange lys på, bliver udsigterne endnu mere dystre, mener DM-formanden.

”Man kan ikke bare lukke og åbne faglige miljøer, som man trækker i en harmonika. Lukker man faglige miljøer ned, kan det tage årtier, før man har indhentet kompetencer, så musikken igen kan spille. Det har vidtrækkende konsekvenser for samfundet at lukke faglige miljøer, for det er fremtidens viden, der bliver sat over styr”, sagde hun og forklarede, at regeringen bør stå ved sit ansvar og tænke langsigtet:

”Regeringen skal investere i Danmarks fremtid. Vi har brug for uddannelser i verdensklasse. Vi har brug for undervisning af høj kvalitet på de videregående uddannelser.