”Har jeg været præcis nok? Det er ikke sikkert. Og har jeg begået en fejl, så skal jeg selvfølgelig stå på mål for det”, siger uddannelses- og forskningsministeren.
26.11.2015
Nyhed

Snyd eller sjusk? Kopierede passager i ministerens ph.d.-projekt

Både DR og Ekstra Bladet har gennemgået Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling og fundet kopierede passager i hans ph.d.-projektet. DR har siden beklaget en "alvorlig mangel" i sin historie - se nederst i artiklen.

Af Tobias Dinnesen

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) granskes for tiden i dybden af flere medier. Det seneste skud på stammen er, at ministerens ph.d.-afhandling nu er under beskydning.

Både DR og Ekstra Bladet har undersøgt ministerens afhandling og har fundet flere kopierede passager. Blandt andet skulle et afsnit fra ministerens konklusion angiveligt lægge sig meget tæt op ad CBS-professor Ove Kaj Pedersens bog Konkurrencestaten – uden at ministeren dog henviser til bogen.

Det får blandt andet professor Peter Sandøe, næstformand for Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet,  til at kalde passagen ”problematisk”, men samtidig understrege, at det er svært at sige, om der er tale om "sjuskefejl eller bevidst snyd".

”Passagen i konklusionen er helt klart et citat, som er blevet let omskrevet. Derfor er det problematisk, at der ikke er citeret direkte, og at der ikke er indsat en henvisning til kilden," siger han til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Esben Lunde vil have sin egen ph.d.-afhandling undersøgt

Flere angreb
DR har kørt afhandlingen gennem programmet PlagScan, som ifølge mediet bruges af flere tyske universiteter til at afsløre snyd i forbindelse med opgaver.

PlagScan har også fokus på det samme afsnit som Ekstra Bladet. Og programmets konklusioner får Bente Haglund, cand.jur. og rektor ved Folkeuniversitetet i København, til at kalde passagen "plagiat" i et interview med DR.

”I konklusionen forekommer en passage, som må opfattes som plagiat, fordi forfatteren ikke har anført en litteratur-henvisning. Konklusionen kommer til at fremstå som noget, han selv har fundet ud af, mens det i virkeligheden er noget, som andre har fundet ud af”, siger den tidligere sekretariatchef på Det Teologiske Fakultet, som har bedømt opgaven.

Sjusk eller snyd?
En enkelt ekspert, som DR har talt med, hælder dog mere til, at der skulle være tale om sjusk end reel snyd.

Det er også den linje, som ministeren i et interview med DR anlægger:

”Har jeg været præcis nok? Det er ikke sikkert. Og har jeg begået en fejl, så skal jeg selvfølgelig stå på mål for det”, siger han.

Rygterne om, at flere medier skulle være i gang med at undersøge ministerens CV for snyd, fik mandag aften ministeren til ved egen kraft at bede Københavns Universitet undersøge sin ph.d.-afhandling.

Sagen kommer i kølvandet på en række sager, hvor Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for at snyde med sit CV, at blande sine egne økonomiske interesser sammen med sine politiske interesser samt for at have været med til at forsøge at drive en sognepræst ud af Stauning.

DR Nyheder har siden beklaget en "alvorlige mangel" i sin historie om Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling - derudover har en central kilde fra DR's historie trukket sig fra den oprindelige historie, fordi han mener, at DR fremlagde hans pointer uden en vigtig nuanceringk. Du an læse beklagelsen på DR's hjemmeside.