29.01.2015
Nyhed

CBS-ansatte går fri af fyringer

67 frivillige har reddet CBS’ økonomi under den seneste sparerunde. Resultatet er nul afskedigelser. ”Ikke mange forventede, at det kunne lade sig gøre”, siger fællestillidsrepræsentant Ole Helmersen.

Af Lisbeth Ammitzbøll
To måneder og ti dage. Så længe måtte CBS-medarbejdere frygte for deres job.

Den 19. november 2014 meddelte CBS’s ledelse, at institutionen skulle skære ned og finde besparelser for 60 mio. kr. frem mod 2017. Op mod 80 stillinger var i fare.

I dag er resultatet, at 51 VIP'er og 15 TAP'er har indgået frivillige fratrædelsesordninger, hvormed de forskellige institutter og andre enheder kan opfylde deres sparemål, uden at der skal afskediges.

67 frivillige fratrædelser har reddet CBS’ økonomi. Langt de fleste frivillige er VIP’er. Forskere og undervisere har tilsammen taget imod 51 fratrædelser.

AC’ernes VIP-fællestillidsrepræsentant, Ole Helmersen, kalder forløbet hektisk.

”Værst har det selvfølgelig været for de kolleger, der har følt sig i farezonen, fordi deres institutter skulle spare meget store beløb. Nu kan alle ånde lettet op i den forstand, at afskedigelser bliver undgået, men vi mister viden og erfaring, og presset stiger på de kolleger, der er tilbage”.

Især medarbejdere over 60 år har sagt ja tak til en frivillig fratrædelse. Nogle forlader CBS i løbet af 2015, mens andre tager 2016 med. Nogle får som led i aftalen indbetalt ekstra beløb på deres pension. For andre er der forhandlet fratrædelsesgodtgørelser.

”Alle aftaler har krævet individuelle forhandlinger, og vi har forhandlet til sidste øjeblik for at få det hele på plads”, oplyser Ole Helmersen, der ligesom de øvrige tillidsrepræsentanter ”har ligget vandret i luften” de seneste to måneder.

”Vi mener fortsat, at ledelsen burde havde grebet besparelserne anderledes an, men vi er glade for, at vi er endt med frivillige fratrædelser frem for afskedigelser, og at det er lykkedes at få fleksible vilkår for dem, der forlader os”.

En del af besparelserne på 60 blev fundet på administrative funktioner uden at røre ved lønkroner og job. Derefter blev sparekravet fordelt på enkelte institutter af CBS’s ledelse.

Især to af CBS’s 15 institutter, Department of International Business Communication og Department of Management, Politics and Philosophy, blev hårdt ramt af ledelsens sparekrav på otte mio. kr. til hvert institut.

”Sparekravet var primært begrundet i udsigt til faldende STÅ-indtægter og delt ud på institutter, så byrderne har været ulige fordelt. På nogle institutter har man knap nok bemærket sparerunden. På andre institutter har sparekravene skabt stor utryghed. Mange har været bange for at miste deres job. At vi endte med at undgå afskedigelser, er et lyspunkt i en i øvrigt mørk periode”, siger fællestillidsrepræsentant Ole Helmersen.