Sammenlignet med Norge, Sverige og Finland halter Danmark også langt bagud, når man tæller kvinder i de børsnoterede selskabers bestyrelseslokaler.
08.12.2015
Nyhed

Lang vej til kvindekvoter

Et EU-forslag om, at minimum 40 pct skal være kvinder i store selskabers bestyrelser i 2020, blev i går nedstemt af blandt andre Danmark. Vi er med til at blokere for, at lande, der halter langt efter, får en hjælpende hånd, mener ligestillings-ekspert

Af Pernille Siegumfeldt

Når Danmark insisterer på, at flere kvinder i bestyrelser skal ske uden kvoter, men ad frivillighedens vej, nægter vi at give en hjælpende hånd til de EU-lande, som kører endnu mere på pumperne, når det gælder ligestilling.

Det siger lektor ved institut for samfund og globalisering på RUC Karen Sjørup, efter at Danmark i går var blandt de lande i EU, der stemte nej til et lovforslag om, at der i 2020 skal være minimum 40 pct kvinder i store selskabers bestyrelser.

”Spørgsmål om kvoter har altid givet ballade i Danmark. Det kalder på stærke følelser, fordi flertallet ikke mener, der er brug for at lovgive for at opnå ligebehandling, hverken på universiteter eller i det private erhvervsliv. Et EU-direktiv kunne have været en vigtig løftestang i lande, hvor det står rigtig skidt til.  Men den løftestang bliver de nu forhindret i at få”, forklarer Karen Sjørup.

Ligestillingstomrum
Lande som Spanien og Frankrig har med succes lovgivet om kvoter i såvel bestyrelser som i det politiske liv.

Sammenlignet med Norge, Sverige og Finland halter Danmark også langt bagud, når man tæller kvinder i de børsnoterede selskabers bestyrelseslokaler. Her sad de kun på knap hver fjerde stol ved årsskiftet, viser en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen, gengivet i Berlingske.

”Danmark er i sin selvforståelse langt fremme i skoene, men befinder sig i virkeligheden i et ligestillingsmæssigt tomrum. Heller ikke den forrige regering var jo indstillet på at lovgive på området, og det er de færreste organisationer, der for alvor tager kampen om ligeløn osv,” pointerer lektor Karen Sjørup.