EsbenLundeLarsen314
Uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), går i et debatindlæg i rette med de studerendes arbejdsmoral.
05.08.2015
Nyhed

Ny minister revser de studerende

Venstres uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, er langt fra tilfreds med den tid, de studerende bruger på at studere. Han vil have gjort op med den dovne kultur og udfordre de allerbedste endnu mere, skriver han i et debatindlæg i Politiken.

Af Tobias Dinnesen

Han blev hurtigt kendt, da han som nyudnævnt uddannelses- og forskningsminister udtalte, at det er en Gud, der står bag skabelsen af alting.

Nu giver Esben Lunde Larsen (V) sig så i kast med de studerendes arbejdsmoral, som han langt fra er tilfreds med.

"Kvalitetsudvalgets undersøgelser viser ligeledes, at studerende på tværs af videregående uddannelser bruger 35 timer om ugen på studiet. Det giver en studietid på cirka 1350 timer om året, hvilket er alt for lidt, når et fuldtidsstudie typisk er normeret til 1650 timer," skriver ministeren i onsdagens udgave af Politiken.

Det er ganske enkelt for slapt, at de studerende ikke finder tiden til at fokusere i tilstrækkelig grad på at studere.

"Man bør kunne forvente, at danske studerende, der med SU og gratis uddannelse læser på nogle af de mest privilegerede vilkår i verden, kan hellige sig studiet på fuld tid," mener ministeren.

De studerende bærer ansvaret
De danske studerende indtager en midterplacering som nummer 15 i en undersøgelse af studieaktiviteten for bachelorstuderende i Europa, som Eurostudent har foretaget. Det er langt fra godt nok, mener Esben Lunde Larsen. Især fordi det er de andre europæiske studerende, som de danske studerende skal konkurrere med efter endt uddannelse.

Ministeren medgiver, at mere undervisning og feedback, som Danske Studerendes Fællesråd har fremhævet, ville kunne øge studieaktiviteten, men han placerer primært ansvaret hos de studerende.

"Men også de studerende må komme ind i kampen og tage ansvar. For eksempel bruger bachelorstuderende i Danmark ifølge Eurostudent-undersøgelsen 15-18 timer om ugen på forberedelse, mens samme tal for en bachelorstuderende i Sverige er 24 timer," pointerer han og påpeger, at der dermed er plads til forbedring.

Mere fokus på eliten
Ministeren er dog ikke udelukkende ude for at gå i rette med de studerendes arbejdsmoral og studievaner. Han vil også tilgodese flittige elitestuderende med et nyt tiltag, der skal gøre det sjovere og mere udfordrende at være blandt de bedste på universitetet.

"Den gruppe er der ikke tilstrækkeligt med muligheder for i dag. Derfor vil jeg efter grundig research i udlandet samt drøftelser med erhvervslivet, danske universiteter og studerende komme med et eliteudspil, der skal give de dygtigste og mest ambitiøse studerende en mulighed for at studere på endnu højere niveau. Udspillet vil hæve barren - ikke sænke den for gennemsnittet," mener han.

Magisterbladet.dk arbejder på at få en kommentar fra DM Studerende om både ministerens angreb på de studerendes arbejdsmoral samt udsigten til lettere adgang til udfordringer for de bedste studerende.