EsbenLundeLarsen314
Esben Lunde Larsen, Venstres uddannelses- og forskningsminister, har selv en fortid i humanistisk forskning.
13.08.2015
Nyhed

Humanistisk forskning skal styrkes

Selv om regeringens hovedfokus ligger på naturvidenskab, teknologi, fødevarer og sundhed, så skal også den humanistiske forskning, som uddannelses- og forskningsministeren, Esben Lunde Larsen (V), selv er rundet af, styrkes i fremtiden.

Af Tobias Dinnesen

Den humanistiske forskning på de danske universiteter skal styrkes.

Sådan lyder det fra uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), i et interview med Videnskab.dk. Her fortæller han, at regeringens primære fokus ligger på forskningen inden for naturvidenskab, teknologi, fødevarer og sundhed.

Men ministeren har ikke glemt, hvor han selv kommer fra. Han har nemlig en ph.d. i teologi, hvor han skrev en afhandling med titlen "N.F.S Grundtvigs syn på åndelig frihed i historisk og aktuelt perspektiv". En afhandling, ministeren kalder "et eksempel på forskning, der kan øge vores forståelse vores kultur og frihedstænkning".

"Jeg om nogen er interesseret i at udvikle den i forvejen stærke, danske forskningstradition indenfor humaniora. De humanistiske fag har en afgørende rolle i vores frihedstænkning og åndsdannelse. Men kvaliteten af dem, vi uddanner, skal skærpes. Vi skal fokusere ressourcerne på et kvalitativt løft, så vi ikke hovedløst forsker mere i det samme", siger han i interviewet.

Det Frie Forskningsråd i skudlinjen
Inden valget havde Esben Lunde Larsen sagt, at han ville nedlægge Det Frie Forskningsråd. Men helt så skråsikker er han ikke i sin udmelding længere. Selv om udtalelsen næppe fjerner frygten hos medarbejderne i rådet.

"Jeg mener, at Det Frie Forskningsråd har prioriteret helt skævt i nogle sager. Men i øjeblikket har vi ikke fastlagt, om der skal være andre forhold for den forskningsstruktur, vi kender i dag", siger han.

Du kan læse hele videnskab.dk's store interview med uddannelses- og forskningsministeren lige her.