”The Stinker” er Ig Nobelprisernes officielle maskot. Tegning: Lois Malone/Annals of Improbable Research.
25.09.2014
Nyhed

Derfor skvatter du i bananskræller

Ny forskning bærer frugt: Et hold japanske fysikere har testet årsagen til det – ofte uheldige – møde mellem skosåler og bananskræller. Årets Ig Nobelforskere er kåret. De hædres for fjollet forskning, der først får os til at grine – og derefter til at tænke.

Af Lisbeth Ammitzbøll
Frugt er slet ikke så sundt, som vi går og tror. Især bør man vare sig for bananer, hvis skræl kan give alt fra brækkede ben til hjernerystelse. Det skyldes friktionen, især den nedsatte friktion mellem skosål og skræl. Det viser intense, empiriske studier, udført af fysikerne Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima og Rina Sakai. Deres forskningsresultat er baseret på studier af linoleumsgulve, skosåler, kraft, friktion, og videnskaben kan nu bevise, hvad nogle af os har erfaret på mere smertefuld vis: Bananskræl reducerer gnidningsmodstanden mellem sål og gulv. Av!

De fire fysikere modtog dette års Ig Nobelpris i fysik, der sammen med årets øvrige priser blev overrakt for nylig under en stor ceremoni på Harvard Universitet.

Japanerne står ikke alene med deres humoristiske indslag. Årets Ig Nobelpris i neurovidenskab tilfaldt et kinesisk-canadisk forskerhold, der har fundet ud af, at vores hjerne er tilbøjelig til at danne billeder af ansigter, og at vi ofte vil fejlaflæse tilfældige mønstre og tro, at vi ser et ansigt. Fænomenet kaldes pareidolia og navnet på forskernes artikel lyder: ”Seeing Jesus in Toast: Neural and Behavioral Correlates of Face Pareidolia”. Og sådan gik det lystigt videre med uddeling af Ig Nobelpriser i Harvards navnkundige Sanders Theatre foran 1100 tilskuere i en ceremoni fyldt med bananer, toast, hunde, katte, forskere klædt ud som isbjørne, pølser lavet af børnebæ, operasangere og papirflyvere.

Se højdepunkter fra overrækkelsen her.

Takket være årets Ig Nobelforskere ved vi i dag, at B-mennesker er mere selvglade, manipulerende og psykopatiske end A-mennesker, at ejerskabet af en kat er forbundet med hyppigere forekomst af depression, og at kunst kan være så grimt, at den gør fysisk ondt. Vi ved også, at hundes tilbøjelighed til at stå på en nord/syd-akse, når de besørger, er knyttet til Jordens magnetfelter. Og nu vi er ved de emner, så tilfaldt årets Ig Nobelpris i ernæring en gruppe forskere, der har fundet af, at tilsætning af babylort gør spegepølsen sundere. Årsagen er nogle probiotiske bakterier. Velbekomme!

Årets Ig Nobel priser blev delt ud for 24. gang. Bag priserne står magasinet The Annals of Improbable Research. Se de mange forskningsresultater og listen over årets prismodtagere her.

Se listen over vindere af Ig Nobel priser 2014.