14.11.2014
Nyhed

Der skal skabes 10.000 nye jobs årligt

Antallet af akademikere er steget markant de seneste knap 20 år. Den udvikling ser ud til at fortsætte, så der skal skabes over 10.000 nye jobs årligt, viser ny analyse fra AE.

Af Alice Bonnichsen

I årene fremover ser ud til, at antallet af akademikere øges fra en halv million i 2014 til lidt mindre end en million i 2040.

Det er en af konklusionerne i analysen ”Det fremtidige arbejdsudbud blandt akademikere”, der er lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og som i går blev præsenteret på akademikernes vækst- og beskæftigelseskonference.

”Vi kommer til at se op mod en halv million flere akademikere i arbejdsstyrken og der skal skaffes job til dem,” sagde Lars Foldspang, chefanalytiker hos AE.

I byggebranchen ser man positivt på den udvikling.

”Danmark skal konkurrere på viden, så det er godt, at der kommer flere ud på arbejdsmarkedet med længerevarende uddannelser, der kan biddrage med faglig viden og analytiske evner,” sagde Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Det lader dog ikke til at erhvervslivet helt har fået øjnene op for de kvalifikationer akademikere kan tilføre små og mellemstore virksomheder.

”Der er masser af potentiale i at ansætte højtuddannede. Men virksomhederne mangler at høre om andres gode erfaringer og solstrålehistorier, før de tør kaste sig ud i det,” sagde Bo Sandberg.

Han fortalte om et lille malerfirma, der bruger en akademiker til at skrive tilbud på offentlige udbudsopgaver. Firmaet har indhentet flere opgaver på den vis.

”Det handler om at få brudt isen, så flere virksomheder tør gøre brug af højtuddannede. Måske kunne det også være en idé, at flere mindre virksomheder slog sig sammen og benyttede en akademiker til at byde ind på fællesopgaver,” sagde Bo Sandberg.

Analysens hovedkonklusioner er:

  • Antallet af akademikere øges fra en ca. en halv til en hel million i årene frem mod 2040. (Herunder også en række uddannelse, som tilhører akademiker-fællesskabet; fx diplomingeniører, bibliotekarer og journalister.)
  • Antallet af akademikere i arbejdsstyrken ventes tilsvarende at vokse fra 386.000 til ca. 736.000.
  • Der kommer ca. en kvart million flere kvindelige akademikere, mens der kommer ca. 185.000 flere mandlige frem mod 2040.
  • Den største stigning i antal forventes at ske inden for samfundsvidenskab.